sobota, 14 lipca 2012

Bezglutenowy Tortillo-Naleśnik

 
Widząc tak wiele możliwości i znając smak tortilli chciał ją przygotować dla swoich córek. Oczywiście w wersji bezglutenowej. Ostatecznie co mi wyszło? Pyszne naleśniki z mięsem i warzywami:)
No cóż do tortilli to mi bardzo daleko, ale danie było naprawdę smaczne:)


Składniki:
Na tortillo-naleśniki:
50g mąki kukurydzianej,
50g mąki bezglutenowej,
250ml wody,
1 łyżka oleju.

Wkład:
1/2 czerwonej papryki,
1 pomidor,
1/2 zielonego, długiego ogórka,
4 liście sałaty,
1 pokrojona, osolona, doprawiona słodką papryką i grillowana pierś z kurczaka.


Wykonanie:
Tortillo-naleśników:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wylewamy cienką warstwę na suchą, nagrzaną patelnię ciasta. Smażymy do czasu aż ciasto nie zacznie odchodzić od patelni.Smażymy na średnim ogniu. Po tym czasie tortillę odwracamy i przypiekamy z drugiej strony.
Na placku tortilli rozsmarowujemy sos czosnkowy i wkładamy pokrojone warzywa wraz z kurczakiem.

Smacznego:)

Przepis wprowadzam do akcji:


21 komentarzy:

  1. Bardzo fajne :) Jak mój starszy nie mógł też glutenu, to mu robiłam bezmleczne i bezjajeczne naleśniki z Mixu C, były dobre. Ale coś kojarzę, że tortille bezglutenowe można zrobić mieszając mąkę kukurydzianą, skrobię kukurydzianą i skrobię ziemniaczaną. Próbowałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie próbowałam:) Super, będę kombinowała tak jak piszesz:)

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie i jak pięknie się komponują kolorystycznie!:)

    PS. nie znam się na bezglutenowej kuchni, ale najlepszy przepis na tortille znalazłam na blogu Mirabelki http://mirabelkowy.blogspot.com/2012/05/tortille-pszenne.html, na pewno da się go jakoś przerobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za odpowiedź, ale niestety tam jest mąka pszenna - czyli gluten;) Ale dzięki bardzo:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Joasiu. Jutro mam nadzieję, wziąć ze sobą podobną tortillę na wyjazd:)

      Usuń
  4. Gula, znalazłam w jednej z moich książek przepis na bezglutenowe tortille; 150 g mąki kukurydzianej,szczypta soli, szczypta chili (jeśli możesz), ok. 175 ml letniej wody.Do miski wsypujesz mąkę i sól i dolewasz stopniowo wodę aż uzyskasz miękkie i gładkie ciasto, podziel je na 8 części, przykryj i odstaw na 1h. Umieść każdą z części ciasta między warstwami pergaminu i rozwałkuj/rozgnieć na placki ok 13 cm średnicy. Rozgrzej patelnię i połóż na niej placek, piecz około minuty, lub do momentu gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 1 minutę. Zawiń w ciepłą ściereczkę żeby nie przestygły:) Ciekawe jakie wyjdą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Dzięki bardzo:) Będę próbowała! Buźka:)

      Usuń
    2. Robiłam..... niestety przepis się nie sprawdził. Placki się łamią. Poszukiwań ciąg dalszy:d

      Usuń
    3. Szkoda, podałam jak było w książce:( To i jeszcze przewertuję inne księgi:)

      Usuń
  5. Ależ to pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Grażyna i witam serdecznie:)

      Usuń
  6. Ach, jak ja lubię tortillę, a w Twojej tortilli wszystko to, co lubię! Spróbuję zrobić naleśniki z Twojego przepisu :) Zdradzisz mi, w jakiej cenie jest mąka bezglutenowa? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) No i przechodzimy do tej mniej miłej części :D Ja kupuję mąkę najczęściej dwóch producentów: Balviten lub Schar. Kupuję je głównie ze względu na stosunkowo łatwą dostępność (sieć Piotr i Paweł, sklepy ze zdrową żywnością czy też większość dużych Intermache). Cena w sklepie to ok 6zł za 500g. Chociaż nie powiem, inne firmy mają równie atrakcyjne produkty, dobre jakościowo:)

      Usuń
    2. To dość spory koszt, niestety. Ja mam za to dostawcę na targu z różnymi ziarnami i mąkami to orkiszowa kosztuje 8 zł za 1 kg. Ale niestety prawie wszystkie produkty ze zdrowej żywności są drogie.

      Usuń
    3. Prawda są drogie, a niestety orkisz też zawiera gluten;)
      A robisz swoją mąkę?

      Usuń
  7. Gula, znalazłam jeszcze taki przepis:55g mąki bezglutenowej, 55g mąki kukurydzianej, szczypta soli, 1 duże jajko roztrzepane (Ty możesz prawda?), 215 ml wody. Połączyć w misce suche składniki. Dodać jajko i wodę, by powstała dość rzadka masa. Posypać mąką papier do pieczenia, rozłożony np. na stolnicy. Rozgrzać małą patelnię, ustawić średni płomień. Wylać na patelnię 1/8 masy. Smażyć aż brzegi placka zaczną odchodzić. Przerzucić na papier i posypać mąką, przykryć drugim kawałkiem papieru. Z kolejnymi plackami postępować tak samo". Jak na moje oko wyjdą znów naleśniki ale jeszcze czegoś poszukam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też widziałam ten przepis. Niestety nie wychodzą:) Tzn, fajne naleśniki były. Bardzo podobne do tych powyżej. Jajko możemy, ale to nie ono tworzy tortille trotillowatą a nie naleśnikowatą:)

      Usuń
  8. Znalazłam jeszcze jeden: 250g masa harina (tu dostaniesz np. http://www.masala.com.pl/p2637,maka-kukurydziana-masa-harina-2-kg.html) sól do smaku (1 łyżeczka), 325 ml ciepłej wody.
    Umieść harina masala i sól w misce, dodaj wodę i miksuj/mieszaj przez ok. 5minut aby się napowietrzyło. Przykryj ciatso folią spożywczą i zostaw niech odpocznie przez 15 minut. Podziel ciasto na 8 części i ukształtuj z nich kule. 1 porcję umieść pomiędzy 2 kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkuj na cienki placek ok 20cm średnicy. Rozgrzej nie przywierającą patelnię na średnim ogniu, smaż tortille ok 30 sekund, aż do lekkiego zbrązowienia, przewróć i dosmaż kolejne kilka sekund. Przenieś tortillę na lekko zwilżoną ściereczkę, owiń i utrzymaj w cieple" To z angielskiej książki ale chyba ok przetłumaczyłam:) Czekam na Twoją opinię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba będzie szukać masy harina. Zaraz zaglądam do linka, który wkleiłaś:)
      Jedna z dziewczyn na czacie na zmiksowanych pisała, że prawdziwa tortilla jest robiona z białej mąki kukurydzianej. To będzie mój kolejny krok:)

      Usuń
  9. Ciasto niezbyt dobre,nie chce odchodzić od patelni,coś jest chyba nie tak :((((((

    OdpowiedzUsuń