sobota, 28 lipca 2012

Raita i Bezglutenowa Panierowana Pierś z Kurczaka

 
Jak ostatnio wspominałam ogórki obrodziły mi w tym roku niesłychanie:) Pierwszy raz i to tak smaczne:) Nie mając pojęcia ani inspiracji co można zrobić z tak smacznych darów wybrałam się w poszukiwanie przepisu idealnego:) Maggie nie przeszła obojętnie obok mojego problemu i wspomogła mnie pomysłem:) Maggie dziękuję Tobie bardzo:)
Raita, którą przygotowałam posiłkowałam się przepisem Jo'Pratt. Niestety w lodówce zabrakło chili ale za to była czerwona pasta z tych ostrych papryczek:)
Raita same w sobie jest genialne! Ale też próbując je naszła mnie pewna refleksja. Mamy greckie tzatziki, mamy indyjską raite i mamy naszą polską mizerię:)
Nie mogę przejść obojętnie i nie opisać historii powstania zdjęcia z konewką. Moje dzieci tak UWIELBIAJĄ te drobiowe kąski, że zjadły ich 2 półmiski ;) Aby dostać konewkę do zdjęcia (miał być w niej kwiatek i miała być piękna kompozycja;) ) musiałyśmy wraz z babcią "przekupić" moje  dziecię:) Ostatecznie dziecko za konewkę dostało drobiowe kąski i jadło je w baseniku:) To się nazywa robić interesy :D

Przepis dodaję obowiązkowo do akcji "Kuchnia indyjska"
 Kuchnia indyjska
Składniki:
  • 2 pierś z kurczaka,
  • 1 kolba kukurydzy,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta (ja wykorzystałam  bezglutenową),
  • olej do smażenia
Na Raite:
  • 300ml jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 1 łyżka chili w paście,
  • 2 gałązki świeżej mięty,
  • sól





Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka pokroić w kawałki (ok 4cm kwadraty).
2. Jajko roztrzepać w misce, dodać łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
3. Kawałki kurczaka zamoczyć w jajku a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu aż się kurczak zrumieni.
4. Kukurydzę ugotować w osolonej wodzie (ok 30min), a po ugotowaniu pokroić na ok 5cm kawałki.

Raity:
1. Umyte ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 5 minut, po tym czasie zlać powstałą wodę.
2. Ogórki, jogurt, chili, sól i posiekane liście liście mięty wymieszać ze sobą.
Gotowe i bardzo smaczne:)
 

12 komentarzy:

  1. Pięknie podane, podoba mi się, szczególnie raita :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, dodatek mięty był dla mnie prawdziwym zaskoczeniem. Nie zdawałam sobie sprawy z tego, ze ogórek i mięta tak do siebie pasują:)

      Usuń
  2. Gula,

    jestem ciekawa, czy też miałaś duży problem z pokrojeniem kukurydzy? Co prawda gotowałaś ją dłużej, bo ja ją kroiłam już po około 10 minutach obgotowywania i może dlatego była taka twarda i mało skłonna do bycia pokrojoną...

    Pozdrawiam sobotnio,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Edyto,

      nie było zbyt dużo problemów:) Była twarda, ale nie do niepokonania:) Fakt, że bardzo dbam o noże, o to by były ostre i potrafię je ostrzyć nawet i dwa razy na dzień;) A długość gotowania nie ma większego znaczenia. Musiałam odkroić końcówki kukurydzy (niestety nie mieściły się w największym garnku)jeszcze przed gotowaniem i tak samo mi się je kroiło przed jak i po gotowaniu:)

      Usuń
  3. apetyczny zestaw, dodatkowo świetnie podany

    OdpowiedzUsuń
  4. Raita jest na mojej liście do zrobienia :) pięknie to wszystko wygląda! bardzo apetycznie! i ten kurczaczek i kukurydza... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatrice, raita w Twoim wykonaniu na pewno będzie zachwycająca:)

      Usuń
  5. Bardzo smakowita, nigdy nie jadłem raity, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Beatrcie, Tomek wierzcie mi, naprawdę jest smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się szalenie! Na pewno sobie zrobię i raitę i kąski! :) A co do kukurydzy to odkryłam wczoraj, że jest wspaniała gotowana na parze, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tym nie pomyślałam, dzięki za radę:)

      Usuń
  8. It's going to be end of mine day, but before finish I am reading this great
    paragraph to improve my experience.

    Here is my web page ... Toronto Painters make your house look good

    OdpowiedzUsuń