środa, 11 lipca 2012

Bezglutenowy Grzybek z Dżemem Brzoskwiniowo - Tymiankowym

 
Panie i Panowie, przedstawiam Wam o to Grzybka!
Tak ta potrawa się nazywa u męża w domu. Dla mnie to jest niezwykły omlet:) Bardzo puszysty i bardzo smaczny. Najlepszy z dżemem:)
A dżem także jest niezwykły:) Dżem przygotowałam wzorując się lipcowymi przetworami Bei . Polecam zarówno dżem jak i grzybka.

 

Składniki:
na grzybek:
  • 5 jajek,
  • 5 łyżek mąki (ja użyłam bezglutenowego mixu, ale najlepszy jest na zwykłej mące pszennej),
na dżem:
  • 5 brzoskwiń,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 50ml czerwonego wina,
  • 2 gałązki świeżego tymianku.
Wykonanie:
Grzybka:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę a następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Na koniec zwolnić obrotu i wsypywać po jednej łyżce mąki. Miksować do połączenia się składników.
Piec na  lekko naoliwionej patelni na małym ogniu. W trakcie smażenia patelnię przykryć. Grzybka trzymać na ogniu ok 4 minut. Po tym czasie grzybka odwrócić i smażyć przez kolejne 2 minuty.
Podawać od razu na ciepło.

Dżemu brzoskwiniowo tymiankowego:
Wszystkie składniki wsadzić do garnka z grubym dnem i smażyć na średnim ogniu do czasu uzyskania pożądanej przez Was konsystencji (ja trzymałam na ogniu przez ok 15 minut i dżem miał półpłynną konsystencję).

SMACZNEGO!

 

5 komentarzy:

  1. U mnie też był to grzybek. Dziękuję, że mi o nim przypomniałaś;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że udało mi się przywołać wspomnienia:)

      Usuń
  2. Ach, gdybyśmy tak mogli jajka! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patyska, niewątpliwie to jest problem. Ale za to możecie wiele innych smakołyków przygotować:)

      Usuń
  3. Wyszło pysznie. :) Chyba ten grzybek na stałe zagości w moim śniadaniowym repertuarze.
    Ja, zamiast robić dżemik, zmiksowałam w blenderze po prostu świeże brzoskwinie i też było super. :)

    OdpowiedzUsuń