Etykiety

poniedziałek, 23 lipca 2012

Bezglutenowe Ciasto Czekoladowa Krówka Nigelli Lawson

Miał być dzisiaj post o odchudzaniu a jest...hmmm zobaczcie sami;)
 

Ciasto modyfikowałam, nie tylko dla potrzeb córek ale i na jego lżejszą wersję:) W oryginale masa czekoladowa jest robiona na maśle. Niestety nie miałam ani masła ani takiej ilości czekolady jaką zalecała Nigella. Ciasto obłożyłam bitą śmietaną. Niestety nie sprawdziłam dokładnie i ciasto było wciąż ciepłe, więc bita śmietana została pochłonięta przez ciasto :D Przypadkowy efekt Bardzo mnie pozytywnie zaskoczył:)
Poniżej podaję przepis ze swoimi modyfikacjami:)

Składniki:
Na ciasto:
400g mąki piekarz bezglutenowej (w oryginale pszenna),
200g cukru białego kryształ (w oryginale 250g zwykłego i 100g muscovado),
50g kako,
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej (pominęłam),
1/2 łyżeczki soli,
3 jajka,
150ml kwaśnej śmietany,
2 łyżki cukru waniliowego,
175g rozpuszczonego i przestudzonego masła,
125ml oleju roślinnego,
300ml zimnej wody.

Na wypełnienie:
90g gorzkiej czekolady bezglutenowej,
250ml śmietany kremówki.


Dodatkowo 200g borówek i ok 10 szt truskawek deserowych pokrojonych w plastry.


Wykonanie:
Ciasta:
Formy o Średnicy 23cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
W jednym dużym naczyniu wymieszać ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę. 
W drugim naczyniu wymieszałam (widelcem) jajka i śmietanę.
W garnku, w którym roztopiłam masło dodałam olej i wodę. Wszystkie tłuszcze z wodą dokłądnie ze sobą wymieszałam.
Do suchych składników dodałam najpierw tłuszcz i miksowałam na najniższych obrotach. Gdy wszystkie składniki połączyły się ze sobą dodałam jajka ze śmietaną i ponownie miksowałam do połączenia się składników. 
Ciasto przelałam do dwóch form i piekłam w nagrzanym piekarniku do 180stC przez ok 30minut.

W czasie kiedy piekły się ciasta roztopiłam czekoladę w kąpieli wodnej. 
Śmietanę ubiłam na sztywną pianę i dodałam do niej (lejąc cienkim strumieniem i bardzo powoli) czekoladę. Następnie bitą śmietanę wsadziłam do lodówki aby nabrała "jędrności" - zrobiła się bardziej sztywna.

NA ZIMNY blat ciasta wyłożyć 1/4 masy kremowej i borówki. Pierwszy blat ciasta przykryć drugim i obłożyć je pozostałą częścią masy (zarówno boki jak i górę). Na wierzch wyłożyć truskawki. Ciasto jest najlepsze po minimum 2 godzinach leżakowania w lodówce:)

Było Smacznie:)

Przepis dodaję do akcji:
Czekolada w roli głównej

21 komentarzy:

  1. o matulu, polubiłabym się z tym ciastem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dieta pełną gębą :D Bosko wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to była dieta: DIETA CZEKOLADOWA;)

      Usuń
    2. ja tam jestem na dwóch dietach, bo jedna się nie najadam ;)

      Usuń
  3. czyż nie jest obłędnie rozkoszne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj było, było obłędne:) Chociaż drugi raz robiłabym z połowy porcji;)

      Usuń
  4. Oj cudo cudeńko;) Aguś piękne ciacho!

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Malwina:) Ale zdecydowanie lepiej wyglądało po leżakowaniu w lodówce:)
      Smak za to niezmiernie obłędny:)

      Usuń
  5. Ciasta Nigelli są obłędnie kaloryczne, ale za to jakie smaczne :)
    Wygląda tak, że mimo, że nie lubię za bardzo ciast z czekoladą, to bym takie wielki kawałek zjadła z ogromną przyjemnością.

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  6. Mistrzostwo świata! Obłędnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. proszę nie pokazywać takich smakowitości, bo definitywnie powinnam ograniczyć spożycie słodyczy:))))Pozdrawiam!

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tam, oj tam. Odchudzanie poczeka :) Piekny torcik!

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie cudo!!! odchudzanie może się schować przy takim ciachu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto jest po prostu obłędne! Porywam choć kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. I know this if off topic but I'm looking into starting my
    own weblog and was wondering what all is needed to get
    set up? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
    I'm not very web smart so I'm not 100% certain. Any tips
    or advice would be greatly appreciated. Cheers

    Here is my homepage acne scars on back of thighs

    OdpowiedzUsuń
  12. Hi to every one, the contents present at this web site are in fact remarkable for people knowledge, well,
    keep up the nice work fellows.

    my web page :: Independent Massage London [Http://Sahaba.Net/Wiki/Index.Php?Title=Helpful_Pointers_For_Getting_A_Great_Massage]

    OdpowiedzUsuń
  13. I think this is one of the most significant info for me.
    And i aam glad reading your article. But should remark on some general things,
    The site style is ideal, the articles is really excellent : D.
    Good job, cheers

    my web page - comment gagner de l'argent aux les meilleurs pronostiqueurs

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo, bardzo, bardzo słodkie

    OdpowiedzUsuń