poniedziałek, 16 lipca 2012

Lekko Twarogowe Muffiny Bezglutenowe



Miałam zachciankę, ewidentnie była to zachcianka:) Chciałam zjeść ciasto czekoladowe lub muffiny kakaowe. Okazało się jednak, że brakuje mi w kuchni kakao jak i czekolady. Pustki w szafkach:) Więc nie mogłam skorzystać z żadnego gotowego przepisu. Postanowiłam więc wykorzystać zasoby swoich szafek i lodówki:)
Muffiny wyszły lekko słodkie, zdecydowanie nie puszyste ale też nie zakalcowate. Są smaczne:) Przepis ten jest kolejnym dowodem na to, że muffiny można zrobić ze wszystkiego:)

Składniki:
  • 300g mixu mąki bezglutenowej do pieczenia,
  • 300g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 100g cukru,
  • 2 całe jajka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą za pomocą miksera. Nałożyć po dużej łyżce ciasta do papiloek i piec w nagrzanym piekarniku do temp 180stC przez ok 30minut. Do tzw. suchego patyczka.

SMACZNEGO:)

14 komentarzy:

  1. Wyglądają na baaaardzo chrupiące ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chrupiące na zewnątrz a w środku lekko twarogowe:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzięki bardzo:) Co ciekawe to muffiny wyrosły, ale nie napuszyły się:)

      Usuń
  3. Ależ się świetnie prezentują i jak ślicznie wyrosły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też tworzę muffiny ze wszystkiego na co mam ochotę, albo co mam pod ręką. Wyglądają bardzo smacznie, takie śniadaniowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Viola, bardzo dziękuję za miłe słowa,

    Mama, masz rację były super śniadaniem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A z czego są bezglutenowe mąki? Kukurydza?

    Co do muffinek: świetne, bardzo ładnie wyrośnięte!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiera, najczęściej są to różne mieszanki mąk (ryżowa, kukurydziana, specjalnie spreparowana pszenna (pozbawiona jednego białka) różni producenci, różne mąki:)
      Swoją drogą w niedługim czasie chcę coś więcej opisać o diecie bezglutenowej i dozwolonych produktach dla bezglutenowców:)

      Usuń
    2. ryżowa, kukurydziana, ciecierzycowa, z tapioki, kasztanowa, żołędziowa, gryczana, amarantusowa, oczyszczona owsiana, jaglana

      Usuń
  7. Fajne te Twoje mufiinki, takie rozczochrane :) Ja bym ewentualnie jakieś owoce do środka wrzuciła, mam ostatnio jakiś niedosyt ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce się pokończyły.
      Ale dzisiaj będe uzupełniała owocowy składzik:)

      Usuń