wtorek, 10 lipca 2012

Pracownicze Śniadanie - czyli brzoskwinie zapiekane z serem pleśniowym

 
Nie wiem jak u Was wyglądają śniadania w pracy. U nas jest to pewien rytuał. Spotykamy się grupą "współpracowników" - jak to brzmi;) i przy stole często rozmawiamy o jedzeniu. Szczególnie we wtorki kiedy to jedna z gazet ma dodatek specjalny "Palce lizać". Często oglądając zdjęcia z tej wkładki faktycznie można lizać palce:) Jednego razu (chyba w poprzedni wtorek) był przepis na brzoskwinie zapiekane z cukrem i cynamonem. Tak od słowa do słowa i stworzyliśmy nowy przepis. Ja go wykonałam, niestety do pracy nie doniosłam gdyż mąż zjadł wszystko:)
Także dziewczyny (koleżanki z pracy) dziękuję za inspiracje!

p.s. koleżanka sugerowała dodanie żurawiny zamiast agrestu. Osobiście myślę, że najważniejsze w tym wszystkim są kwaśne owoce:)
Tym samym właśnie skończyłam agrestowe szaleństwo:( 
Pozostała część agrestu została obrana, umyta i zamrożona;)

Składniki:
  • 9 wąskich plastrów szynki parmeńskiej
  • ser pleśniowy zielony,
  • 9 połówek brzoskwiń,
  • 2 łyżki dżemu agrestowego.
Wykonanie:
Brzoskwinie umyć przekroić na pół i usunąć pestki. Ser pokroić w kostkę. Nałożyć odrobinę dżemu (1/4 łyżeczki) w miejsce po pestce w brzoskwini. Na dżemie ułożyć kawałek sera. Całą połówkę brzoskwini zawinąć w plaster szybki.
Brzoskwinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180stC z termoobiegiem przez ok 10 minut.



14 komentarzy:

  1. ciekawa przekąska! zjadłabym sobie taką piękną brzoskwinkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się to szaleństwo smaków;)

    OdpowiedzUsuń
  3. niezwykle ciekawy przepis
    zajrzyj do nas: http://wildand3.blogspot.com/2012/07/z-serii-obiady-osos-na-zielonej-trawce.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie to wygląda a połączenie smaków bardzo ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję. Fakt, było to szaleństwo smaków. Ale naprawdę warte poznania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawe połączenie - smakowe i wizualne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo jak ja lubię takie połączenia :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawe połączenie i świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł! Bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawe połączenie, na pewno do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie połączenia! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję, bardzo dziękuję i naprawdę polecam wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bosko a ja jestem przekonana, że takie połączenie słodkiego ze słonym jest genialne. Zrobiłam się głodna :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie przepadam za takimi połączeniami, ale to wygląda bosko.

    OdpowiedzUsuń