poniedziałek, 9 lipca 2012

Bezglutenowa Potrawka Z Agrestem



Obiecałam agrestowe szaleństwo, więc dalej szaleję:)
Dzisiaj podaję przepis na bezglutenową potrawkę z kurczakiem i agrestem. Jest to jedno z tych dań, które mogę jeść każdego dnia:) Zimą do potrawki zawsze dodaję rodzynki a dzisiaj przedstawiam świeższy sposób. Potrawka z agrestem ma zdecydowanie inny smak. Bardziej wyraźny, bardziej kwaśny. Mi pasuje, dzieciom już mniej. Wybierały z dania zielone kulki i jadły ryż z sosem i mięsem:)
Spróbujcie, dla mnie było to coś nowego:) Następnym razem mając możliwość wyboru rodzynki kontra agrest wybrałabym agrest:)

A teraz do konkretów:

Składniki:
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki bezglutenowej (ja użyłam fixu, ale na kukurydzianej także wychodzi),
  • 0,75l rosołu,
  • ćwiartka cytryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200ml jogurtu greckiego naturalnego bezglutenowego,
  • garść agrestu,
  • woreczek ryżu,
  • obrane mięso z 2 ugotowanych udek kurczaka z rosołu.

Wykonanie:
Masło rozpuścić na suchej patelni podgrzewając je na średnim ogniu. Gdy się rozpuści dodać mąkę i mieszać aż tak długo aż się połączą składniki (powstaną grudki). Następnie wlewać w małych ilościach ( ok 100ml) rosołu i mieszać dalej. W przypadku przepisu na potrawkę bezglutenową dalej pomagam sobie blenderem. W patelni lub garnku dolewam rosół i miksuję wszystko blenderem na gładką masę. Jeżeli wciąż jest zbyt gęsta to dolewam więcej rosołu. W zależności od rodzaju użytej mąki i jej ilości będziemy dolewać różne ilości rosołu. W moim przypadku było tyle ile podałam w składnikach. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję sosu dodaję wyciśnięty sok z cytryny, agrest i 1 czubatą łyżkę cukru. Podgrzewam dalej na minimalnym ogniu do czasu aż się nie rozpuści cukier. Po tym czasie próbuję i ewentualnie dalej dosładzam lub dodaję cytryny - czyli wyprowadzam smak. Na koniec dodaję jogurt i całość mieszam łyżką.
Całość podaję z wcześniej ugotowanym ryżem oraz mięsem z rosołu.
Zgodnie z radą teściowej mięso zawsze dodaję dopiero na talerzu. W przeciwnym razie pod wpływem sosu mięso mięknie i zaczyna się "rozdzielać".

Do potrawki idealnie pasuje ugotowany groszek z marchewką:)

Bezglutenowo też można! :)

8 komentarzy:

  1. Swietny pomysl na pyszne danie. Nie jadlam jeszcze nic z dodatkiem agrestu (nie liczac ciasta oczywiscie :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. majka, potrawka ma zupełnie inny smak:) Warto spróbować:)

      Usuń
  2. agrest w daniu? mile zaskoczenie. ciekawe jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bernadeta, potrawka ma zdecydowanie bardziej wyraźny smak:)

      Usuń
  3. Bardzo pomysłowa ta potrawka, pięknie podana i super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo dziękuję:)

      Usuń
  4. Mm.. chętnie bym teraz takie coś przekąsiła! Mniam!
    ZAPRASZAM DO MNIE. ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrawki już nie ma, ale następnym razem chętnie się podzielę:)

      Usuń