niedziela, 15 lipca 2012

Bezglutenowy Krwawy Kurczak Teściowej


Potrawa teściowej po raz kolejny!:) Nie jest to mój przepis a ściągnięty właśnie od teściowej. Przyjechaliśmy w odwiedziny w zeszłym tygodniu do rodziców męża. W raczej nie zapowiedzianą odwiedzinę, a tam takie cuda wyczarowane:) Przygotowanie tej potrawy trwało ok 10 minut:) Resztę pracy wykonuje za nas piekarnik! Już mam pomysły na modyfikacje tego przepisu. Można dodać warzywa do piekarnika lub przygotować kuraka z dodatkiem dużej ilości ziół lub zrobić biały sos:)
Polecam to danie szczególnie tym, którzy nie mają czasu na przygotowanie obiadu a chcą smacznie zjeść:)
Dzisiaj kurczaka podałam z prostą ale za to ze smaczną sałatką:)

p.s. tytuł posta nadany przez męża



Składniki:
Na kurczaka:
2 udka kurczaka,
7 skrzydełek kurczaka,
2 torebki białego ryżu,
90g koncentratu pomidorowego,
500ml wody,
1 łyża masła, 
sól, pieprz i czerwona papryka.

Na sałatkę:
1/2 główki sałaty lodowej,
1 pomidor,
1 zielony ogórek,
3/4 czerwonej papryki,
1/2 opakowania sera typu feta,
sok z 1/4 cytryny,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka oliwy z oliwek.

Wykonanie:
Kurczaka:
Umytego kurczaka nacieram solą, pieprzem i czerwoną papryką (przyda się całe opakowanie - ja miałam 1/2). Udka kurczaka dzielimy na dwie części (między kostkami). N głęboką blachę od piekarnika lub do naczynia żaroodpornego wysypujemy z torebek SUROWY ryż i układamy na nim przyprawionego kurczaka. 
W oddzielnym garnku koncentrat rozprowadzamy w wodzie z masłem, solą i pieprzem (można dodać ulubione zioła) i gotujemy do czasu aż się masło nie sklaruje w koncentracie.
Takim sosem polewamy kurczaka i pieczemy przez 1 godziną w nagrzanym piekarniku do 180stC (z termoobiegiem).
Gotowe:)

Sałatki:
Sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy rękoma wprost do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę fetę, pomidora, czerwoną paprykę i ogórka. W oddzielnym małym naczyniu łączymy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, z sokiem z cytryny i oliwą. Sałatkę polewamy przygotowanym dresingiem i mieszamy.

SMACZNEGO!

P.S. Kurczak krwawy tylko ze względu na kolor:)

5 komentarzy:

  1. Na takiego kurczaka mam już ochotę od dawna i mam nadzieję, że na tyle się zmobilizuję, że w następną niedzielę zagości u mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto go zrobić, prosto i smacznie:) No i czekam na relację:)

      Usuń
  2. coś dla mnie...z różnych względów, których nie do końca przestrzegam;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Na początku na szybko spojrzałam a tu...kurczak krwawej teściowej;-) Już myślałam , że teściowa grilla Wam zabrała i jakaś krwawa jatka miała miejsce..hehe
    Widać, że teściowa zna się na gotowaniu;)

    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, a wyobraź sobie, że teściowa twierdzi, że średnio gotuje :D
      Chociaż muszę przyznać, że ideał mam tylko jeden. To jest kuchnia mojej mamy:)
      Teściowa prowadzi bardziej nowoczesną kuchnię a moja mama tradycyjną. Taką kapustę modrą jaką robi moja mama nikt nie potrafi zrobić:)Ale kapusta czeka na towarzystwo kaczki. Wtedy będę ją robiła:)

      Usuń