czwartek, 26 lipca 2012

Polędwiczka Z Bobem - tradycyjnie wersja bezglutenowa

Przy okazji robienia grillowanej polędwiczki z czosnkiem tak nas rodzinnie wciągnęło przygotowywanie polędwiczek, że stworzyłam nowy przepis:) Muszę przyznać z wielkim żalem, że formę którą prezentuję na zdjęciu jadłam tylko ja. Mąż i dzieci miały to danie odgrzewane. Okazało się, że po odgrzaniu z bobu i cebuli zrobiła się słodka, grochowa pasta:) Tak, tak grochowa, ponieważ bób już nie smakował jak bób a jak zupa grochowa:) BYŁO PYSZNIE:)
Przepis dodaję do akcji:
Warzywa strączkowe - edycja letnia

Składniki:
  • 1 wieprzowa polędwiczka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 7 łyżek sosu sojowego, 
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 gałązka świeżego tymianku,
  • 1 biała cebula pokrojona w koła,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • opakowanie bobu (ok 300g).
Wykonanie:
1. Umytą polędwiczkę kroimy w 7mm plastry. 
2.Tak przygotowaną polędwiczkę marynujemy w wyciśniętym przez praskę czosnku, sosie sojowym i oliwie z oliwek i tymianku najlepiej 12 godzin.
3. Gotujemy bób w osolonej wodzie ok 5 minut i obieramy ( o tej porze bób ma juz twardą skórę).
4. Polędwiczkę smażymy z obu stron przez ok 6 minut (po 3 minuty na każdą stronę) na mocnym ogniu.
5. Po 6 minutach dodajemy cebulę i całość podsmażamy przez kolejne 3 minuty zmniejszając ogień.
6. Na koniec dodajemy ugotowany bób i całość podgrzewamy na patelni do memntu aż uzyskamy upragnioną konsystencję bobu i cebuli (jeżeli zależy nam na kształcie to nie dłużej jak 1,5 minuty).

SMACZNEGO!

Już zamarynowaną polędwiczkę grillujemy po 5 minut z każdej strony. Po takim czasie wychodzi nam soczysta polędwiczka z lekko różowym mięsem w środku.



6 komentarzy:

  1. Od paru dni chodzi za mną, żeby jeszcze pojeść bobu w tym sezonie, ale nie mogę trafić na ładny, zawsze jest taki, że wygląda jakby leżał na straganie od tygodnia. Pięknie podane polędwiczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie i wspaniale podane!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to fajnie wygląda! i to zestawienie kolorów ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. super zdjęcie :) a polędwiczkę bym zjadłą, oj chętnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za miłe słowa:)
    Smak był zaskakujący:)

    OdpowiedzUsuń