poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Bezglutenowa Cukinia w sosie jogurtowym

Jest to proste danie, które podpatrzyłam w kuchni u teściowej. W oryginale cukinię podaje się z gęstym, majonezowym sosem czosnkowym i smażoną cukinią. Ja wolę lżejszą wersję. Mniej zjawiskową ale według mnie smaczniejszą. Taką cukinię można także przygotować na grillu.
Składniki:
  • 3 małe cukinie (mają mniejsze pestki),
  • wegeta.

Na sos:
  • 1 jogurt naturalny (ja użyłam 3,5%, ale typu bałkańskiego byłby lepszy),
  • 4 ząbki czosnku,
  • przyprawa Tzatziki,
  • sól do smaku.

Wykonanie:
Umyć cukinię i pokroić w grube talarki pod skosem. Ułożyć je na blasze wyłożonej folią aluminiową. Każdy kawałek posypać z obu stron wegetą. Jeżeli zależy Wam na wyglądzie, przed wsadzeniem do piekarnika można cukinię posmarować/spryskać oliwą.
Tak przygotowaną cukinię wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180st. na ok 15min.

Sos:
Jogurt przełożyć do miski, dodać 4 sprasowane ząbki czosnku, 2 łyżeczki przyprawy tzatziki i sól do smaku. Jeżeli wcześniej przygotowujecie sos (np rano a potrzebujecie na obiad) to dajcie mniej czosnku.
Wyłożoną cukinię na talerzu oblać sosem i posypać zieleniną .

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Witam,
    super przepisy,
    ale muszę dodać, że wegeta ma gluten.Wszystkie tego typu przyprawy mają śladowe ilości glutenu bądź glutaminian sodu, który jest równie szkodliwy dla alergików.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim cieszę się, że się podoba blog. A co do wegety to oczywiście masz racje. Powinnam wyraźniej zaznaczać produkty, w których często znajduje się gluten. Ja kupuję zarówno wegetę jak i kostkę rosołową w sklepach ze zdrową żywnością. Tam są dostępne produkty ściągane z za granicy, które są wolne od glutenu. Widziałam, że balviten także teraz wprowadził te produkty do swojej oferty:)

      Usuń