Etykiety

piątek, 31 sierpnia 2012

Placki z cukini

No tak. W zeszłym tygodniu mój starszy mały człowieczek ZNOWU poprosił mnie o placuszki. Ileż razy w tygodniu można robić naleśniki lub placuszki? Nieskończoność - tak odpowiedziałaby mi córka:) W związku z tym przygotowałam wielu z Was już znane placki z cukinii.
Osobiście wolę je w wersji wytrawnej. Z cebulką i solą:) Dla dzieci była wersja słodka:)
Nawet na zdjęciu widać małe rączki, które niecierpliwiły się aż będą mogły wziąć placka:) 

Składniki:
  • 1 mała cukinia,
  • 2 łyżki mąki (ja dałam bezglutenową - ale może być obojętnie jaka),
  • 1 małe jajko
  • olej do smażenia,,
  • cukier puder do posypania.
Wykonanie:
1. Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć (wraz ze skórką) na tarce o grubych oczkach).
2. Do cukinii dodać mąkę i jajko - wszystko dobrze wymieszać ze sobą.
3. Na rozgrzanym oleju wyłożyć łyżką stołową cukinię i delikatnie ją "rozsmarować". Smażyć po obu stronach do zrumienia.
4. Całość posypać cukrem pudrem.

Placuszki też mogą mieć swoją zdrowszą wersję:)

12 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłem placków z cukinii na słodko, ale skoro do ciasta się nadają to i do placków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wstyd się przyznać, ale jeszcze cukiniowych placków w tym sezonie nie robiłam. Przydałoby się to nadrobić. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drui, żaden wstyd, tylko do kuchni trzeba iść i trzeba zacząć je przygotowywać:)

      Usuń
  3. Mm, uwielbiam je. :) W sezonie pałaszuję je niemal co drugi dzień.

    OdpowiedzUsuń
  4. te placki uwielbiam, ostatnio na blogu zaprezentowałam też placki z dyni - też sa super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ble ble ble :D pierdolita hipolita :) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodaję jeszcze drobno pokrojone suszone pomidorki i robię sosy na bazie jogurtu i ogórków

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja lubię takie z gyrosem i sosem czosnkowym. Wiem... być może to banalne. Ale cóż mogę zrobić skoro tak lubię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Placuszki są pyszne moje dzieci zajadają się nimi Jedzą je i na słodko i z dodatkami różnych sosów

    OdpowiedzUsuń
  9. Na jakim oleju najlepiej jest smażyć te placki?

    OdpowiedzUsuń