No tak, dzisiaj jest piątek i stąd właśnie padł wybór na publikację tej potrawy. Ja sama nie przestrzegam postnym piątków, ale wiem że bardzo dużo osób jednak trzyma się tradycji:)
Latem, właśnie o tej porze roku w piątek mama przygotowywała między innymi to danie. Uwielbiałyśmy z siostrą patrzeć przez szybkę piekarnika i podglądać ryż, czy aby na pewno już się wystarczająco przypiekł, czy też jeszcze nie:)
Jak się okazuje ryż w formie na słodko odpowiada także moim córkom:) Cieszę się niezmiernie, bo mogę swobodnie kontynuować naszą własną tradycję:)
Składniki:
- 2 torebki ugotowanego ryżu,
- śliwki przekrojone na pół, bez pestek,
- kilka plastrów masła,
- śmietana 12%,
- cukier.
Zdjęcie nr1 |
Zdjęcie nr 2 |
Zdjęcie nr 3 |
1. Na dno naczynia żaroodpornego układamy jedną torebkę ryżu (rys. nr 1.
2. Na ryż układamy śliwki (jak na rys. nr 2).
3. Na śliwkach układamy 2 drugą torebkę ryżu i kładziemy na nim plasterki masła (rys. nr 3)
4. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 210stC przez ok 20minut.
5. Do porcji wyłożonego ryżu na talerzu dodajemy 1-2 łyżek śmietany i cukier według uznania.
6. Najlepiej smakuje wymerdane na talerzu;)
PYCHOTA!
Przepisy dodaję do akcji:
O, akurat jadłam dzis ryż. :) Z masłem nigdy nie zapiekałam, jednak generalnie, zapiekanemu ryżowi mówię: tak. :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj zapiec:) Myślę, że Twoje papierówki rewelacyjnie się do tego nadadzą:)
UsuńObłudny pomysł! Kocham takie dania!
OdpowiedzUsuńAngie, dla mnie to prawdziwy powrót do dzieciństwa:)
UsuńFajnie wygląda, chociaż najbardziej to mi się Twoja foremka do zapiekania podoba :D
OdpowiedzUsuńTomek, z Duki jest ta foremka:) Uwielbiam ją!:)
UsuńDukę zawsze omijam szerokim łukiem, mają zbyt wiele fajnych rzeczy w zdecydowanie zbyt kosmicznych cenach ;)
UsuńDlatego też wyczekiwałam ich przez ponad rok:) Aż w końcu była promocja i kupiłam 1 za 19,9zł;) Zdarzają się u nich całkiem niezłe przeceny:)
UsuńMusi być pyszny - zrobię, ale z masłem klarowanym i śmietanką roślinną :)
OdpowiedzUsuńPatyska daj znać jak smakowało:)
UsuńJak to czasami niewiele trzeba by uzyskać wspaniały efekt, super!!!
OdpowiedzUsuńDzięki Viola:)
UsuńPotrawa dzieciństwa, pamiętam jak mi matula takie coś robiła jak byłam mała :)
OdpowiedzUsuńJeeee, juuupi:) nie jestem jedyna:) A tak mało osób zna tą potrawę:) A szkoda, wielka szkoda:)
UsuńProste, ale nieziemsko pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
http://wildand3.blogspot.com
Jakie wspaniałe smaki! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzjadłabym, oj zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńAsia and Oleszka, Kamila, Lekki brzusio, spróbujcie. Jeżeli lubicie ryż na słodko, to ta wersja na pewno przypadnie Wam do gustu:)
OdpowiedzUsuńIf the pain center has been working with attorneys in the area on lots of cases, they will know who are the exceedingly preferred specialists in the personal injury field.
OdpowiedzUsuńCar Accident Lawyer