piątek, 24 sierpnia 2012

Delikatne Ogórki w Curry


Witajcie po krótkiej przerwie.
Dziękuję za Wasze ciepłe słowa. Wszystko się udało, wyglądam jak bokser ale co najważniejsze powoli mogę wracać do gotowania:)
Mam nadzieję (o ile nie zasnę w między czasie), że uda mi się nadrobić wszystkie zaległości jeszcze dzisiejszego wieczora:) 
Ogórek o wadze 570g:)
A teraz krótkie wspomnienie minionego weekendu:) Ogórki w tym roku obrodziły mi i to dosyć sporo. Niestety nie miałam czasu  zbierać ogórków co drugi dzień i zostawiałam sobie tą przyjemność na 1 dzień w tygodniu. Efektem mojego braku czasu były ogórki ważące ok 500g;) Na kiszone ich nie wykorzystałam, bo były już za duże. Ale za to mogłam z nich przygotować bardzo delikatne ale i dzięki temu także z możliwością jedzenia przez dzieci ogórki w curry. Szczerze muszę przyznać, że ogórki te smakują każdemu:) U nas w domu znikają w zastraszająco szybkim tempie:)

Wykonanie:
Umyte, pozbawione kolców i obrane ze skórki ogórki należy przekroić na 4 części (w słupki) - jeżeli ogórki mają duże pestki, to należy pozbyć się ich. Ćwiartki ogórków wsadzić do garnka i posolić. 
W tym czasie przygotować zalewę:

  • 4,5szkl. wody,
  • 1 szk. octu,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżeczki carry,
  • 2 szkl. cukru.

Wszystkie składniki na zalewę zagotować i odstawić do lekkiego przestudzenia.

Do czystego słoika wsadzić:
  • plaster cebuli,
  • liść selera,
  • koper,
  • kilka ziarenek gorczycy,
  • plasterek papryki,
  • ogórki.

Zawartość słoika zalać letnią zalewą, słoiki zakręcić, włożyć do garnka i zagotować. Trzymać na ogniu 3 minuty od zagotowania się wody.

Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie:)
 

8 komentarzy:

  1. Wow, tak szybko się je robi? No to bedę musiała spróbować :) Na pewno są pyszne. Swoją drogą, możesz się ze mną podzielić tymi ogorkami-gigantami, uwielbiam ogórki i pochłaniam je w naprawdę dużych ilościach ^^'

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą mieć ciekawy smak. A po ilu dniach można je z tych słoiczków wyjadać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patyska, u nas już na następny dzień córka wyjada:)

      Usuń
  3. Fajny przepis, na pewno są pyszne. Jeszcze takich nie jadłam, ale zamierzam wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłem ogórków z curry, ale jestem fanem wszelkich przetworów ogórkowych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam podobne, smakują obłędnie! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. moja babcia robi podobne, sa bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń