Witajcie po krótkiej przerwie.
Dziękuję za Wasze ciepłe słowa. Wszystko się udało, wyglądam jak bokser ale co najważniejsze powoli mogę wracać do gotowania:)
Mam nadzieję (o ile nie zasnę w między czasie), że uda mi się nadrobić wszystkie zaległości jeszcze dzisiejszego wieczora:)
Ogórek o wadze 570g:) |
Wykonanie:
Umyte, pozbawione kolców i obrane ze skórki ogórki należy przekroić na 4 części (w słupki) - jeżeli ogórki mają duże pestki, to należy pozbyć się ich. Ćwiartki ogórków wsadzić do garnka i posolić.
W tym czasie przygotować zalewę:
- 4,5szkl. wody,
- 1 szk. octu,
- 3 łyżeczki soli,
- 3 łyżeczki carry,
- 2 szkl. cukru.
Wszystkie składniki na zalewę zagotować i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do czystego słoika wsadzić:
- plaster cebuli,
- liść selera,
- koper,
- kilka ziarenek gorczycy,
- plasterek papryki,
- ogórki.
Zawartość słoika zalać letnią zalewą, słoiki zakręcić, włożyć do garnka i zagotować. Trzymać na ogniu 3 minuty od zagotowania się wody.
Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie:)
Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie:)
Wow, tak szybko się je robi? No to bedę musiała spróbować :) Na pewno są pyszne. Swoją drogą, możesz się ze mną podzielić tymi ogorkami-gigantami, uwielbiam ogórki i pochłaniam je w naprawdę dużych ilościach ^^'
OdpowiedzUsuńMuszą mieć ciekawy smak. A po ilu dniach można je z tych słoiczków wyjadać?
OdpowiedzUsuńPatyska, u nas już na następny dzień córka wyjada:)
UsuńNo to zrobię :)
UsuńFajny przepis, na pewno są pyszne. Jeszcze takich nie jadłam, ale zamierzam wypróbować:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłem ogórków z curry, ale jestem fanem wszelkich przetworów ogórkowych :)
OdpowiedzUsuńJadłam podobne, smakują obłędnie! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńmoja babcia robi podobne, sa bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuń