Etykiety

sobota, 4 sierpnia 2012

Gofry wg Andrzeja Polana - bezglutenowe


W poprzedni weekend Andrzej Polan w DDTVN przedstawiał przepis na idealne gofry, niczym z budki znad morza:) Postanowiłam to sprawdzić, czy są one faktycznie tak cudowne:)
Przede wszystkim muszę powiedzieć, że mojej gofrownicy (mamo, bardzo Ci dziękuję za nią:) ) jeszcze do końca nie opanowałam:) Jeżeli wleję za mało ciasta to gofry wyglądają jak na zdjęciu poniżej, jeżeli za dużo to kuchnia pływa w cieście wypływającym z niej:) 
Gofry wyszły puszyste i delikatnie chrupiące. Jak dla mnie zbyt mało chrupiące;) Być może winą jest mąka bezglutenowa, ale jedno wiem na pewno. Może nie są wystarczająco chrupiące, ale za to swą puszystość utrzymują przez kolejnych kilka godzin:)



Składniki:
  • 750ml mleka,
  • 250g cukru białego (dałam 200g),
  • 750g mąki pszennej (ja dałam mix pierogowo-naleśnikowy bezglutenowy),
  • 200g masła,
  • 12 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania łączymy ją z cukrem. Do ubitej białkowej masy dodajemy żółtka. Na koniec mleko, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę do gofrów i wypiekamy złote, chrupiące gofry.

Przepis dodaję do akcji:
Gofrownia

22 komentarze:

  1. No nie, co za pyszności! Już sobie wyobrażam, jak smakują...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie! :)

    I z tego miejsca wielka zazdrość w związku z taką gofrownicą! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, patrząc po zdolnościach Tomka, śmiem twierdzić, że gofry z gofrownicy to łatwizna;)

      Usuń
  3. Gula,

    gdybym tylko miała gofrownicę, to bym ruszyła natychmiast do kuchni i zrobiłabym takie na śniadanie. Ależ mi ochoty na gofry narobiłaś! Co ja teraz zrobię...?

    Miłej soboty,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piszesz w sobotę, a ja w niedzielę dopiero odpowiadam;) No cóż, nie ma się gofrownicy, to w Twoim przypadku wyruszyć w poszukiwanie idealnego gofra w miejscowości, w której aktualnie się znajdujesz:)

      Usuń
  4. aż zamarzyłam o gofrach o poranku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi zapachniało goframi :) Chociaż nie wiem czy moja gofrownica doczeka się tego, żeby w najbliższym czasie upiec gofry ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tomek, Twoje bułeczki są wyjątkowe:) Nic ich nie zastąpi.... ale może przyjdzie ten dzień i .... Będą GOFRY!:)

      Usuń
  6. Kocham gofry.
    Niestety nie posiadam gofrownicy.. a tak bym zjadła takie pyszności<3
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie na bloga:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również Kocham gofry;) Czy ktoś ich w ogóle nie lubi?:)

      Usuń
  7. Polecam jeśli chodzi o chrupkie , stawić na kratce . Nabiorą chrupkości . : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam tą metodę i praktykuję od lat, ale również nie pomogła:)

      Usuń
  8. gofry mogę jeść na okrągło :D

    OdpowiedzUsuń
  9. a mnie się gofry kojarzą z opalonymi, tłumnie prącymi nad morskie plaże, opalonymi wczasowiczami xd
    ale to nie zmienia faktu, że też je bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i do tego bita śmietana;) Podobne mamy skojarzenia:)

      Usuń
  10. ale złociste. Mam maszynę do gofrow, chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Chciałabym kupić bitą śmietanę, ale taką prawdziwą;)
    Tzn. aby była sztywna, i gęsta. Może wiesz, czy któaś z kupczych taka jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybacz, że tak późno odpowiadam.
      Ja zawsze ubijam kremówkę i szprycą nakładam na gofry.
      Głównie z tego względu, że jest bardzo ciężko znaleźć gotową bitą śmietanę bez ulepszaczy. Zdecydowanie bardziej dostępna jest śmietana 36%;)

      Usuń
  12. Dawno nie robiłam..a te wyglądają pysznie..zwłaszcza ta śmietanka..dzięki za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  13. Does youг ωеbsitе have а cοntaсt pаge?
    I'm having problems locating it but, I'd like
    to send уou аn e-mail. I've got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

    Have a look at my web site ... click the following internet page

    OdpowiedzUsuń
  14. Sprzedam ci patent na smaczne gofry . robisz wszystko jak w przepise tylko białko dodajesz na końcu ubite i mieszasz delikatnie. Nalewasz do formy rozprowadzasz łyzką i szybko obracasz gofrownice na druga stronę na 2 sekundy, żeby ciasto dotknęło góry. Zobaczysz co wyjdzie :) Od razu będę chrupiące i pyszne ... Nie ukrywam że jestem mistrzem gofrów :) a i nie dodaje masła tylko łyzke oliwy Jagoda

    OdpowiedzUsuń