czwartek, 16 sierpnia 2012

Orzeźwiająco Słodki Deser na Bezie - bezglutenowy

Słodko się dzisiaj u mnie zrobiło:) A to zasługa trójki wspaniałych gości, których miałam okazję wczoraj gościć w swoim domu:) Chociaż wczoraj najsłodszy był uśmiech najmłodszego malucha:) Chłopak zabawia towarzystwo mając niepełen roczek. Co to będzie później;) 
Co prawda nie udało mi się przygotować wszystkiego co miałam w planie, ale i tak nie było źle;) No dobra, może nie najlepiej, bo nie zdążyłam zrobić dania głównego;) Pierwszy raz w życiu coś takiego mi się zdarzyło:) Było przypalone ciasto, z którego powstały super ciasteczka, były pomyłki w przyprawach ale nigdy nie brakowało dania głównego:). Ale będę siebie tłumaczyła. Sama, dwójka dzieci i cały dom do ogarnięcia;)
No dobra, jak to napisałam, to stwierdzam, że jest to jednak marna wymówka, ale i tak będę się jej trzymać:)
Słodkość, którą dzisiaj przedstawiam powstała po kolejnej burzy mózgów, kilku szturchańcach i miłej rozmowie z Maggie, za którą bardzo dziękuję :) 
Słuchajcie, deser przeszedł moje oczekiwania:) Beza jak przy Pavlovej (wie ktoś jak zrobić całkowicie kruchą bezę?), lekko kwaśny sorbet i delikatne orzeźwienie mięty:) 
Spróbujcie sami!

Składniki:
  • 4 bezy średnicy ok 15cm (z tego przepisu*),
  • 150g twarogu półtłustego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 4 kulki sorbetu wiśniowego (bezglutenowy),
  • 1 pojemnik malin (ok 100g),
  • 4 listki świeżej mięty,
  • owoc do przybrania.
Wykonanie:
1. Twaróg, jogurt i cukier puder zmielić/wymieszać za pomocą blendera, lub widelca.
2. Maliny i miętę zmiksować w blenderze lub przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.
3. Na bezach ułożyć po 1 łyżce masy serowej, na niej kulkę sorbetu i polać malinowym sosem.
4. Przybrać miętą lub dowolnym innym owocem.

* bezę przygotowałam zgodnie z tym przepisem, zmieniłam jedynie czas pieczenia. Początkowo piekłam 7minut w temp. 180stC, następnie zmniejszyłam temperaturę do 150stC i suszyłam bezę przez kolejne 45minut. Bezy zostawiłam w minimalnie uchylonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Wyszło mi ok 15 bez. Na deser wykorzystałam 4. Część z nim dzieci jadły suche, pozostałe spróbuję zamrozić:)
Oczywiście możecie wykorzystać kupne bezy:)

Przepis dodaję do akcji:
W malinowym raju

14 komentarzy:

  1. Co za cudowny deser. :) Wszystko piękne podane, nic, tylko zajadać...

    OdpowiedzUsuń
  2. Od rana strasznie mam ochotę na coś słodkiego. A jak widzę takie cudeńka, to jeszcze bardziej mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sos malinowy wygląda tak, że wypiłbym go z tej sosjerki ;)
    A z kruchą bezą to nie jest tak, że trzeba ubić tylko białka z cukrem i pominąć całą resztę dodatków do Pavlovej? Bo dodatek octu i skrobi ma właśnie na celu zachowanie miękkiego środka, więc same białka z cukrem powinny wyjść kruche :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tomek, być może masz rację:) Będę próbowała:) W sumie zawsze mogę ubić kilka białek z cukrem i suszyć w piekarniku:)

      Usuń
    2. O ile nie będziesz ich ubijać ręcznie to ani wysiłku przy tym nie ma, ani przesadnie czasochłonne nie jest :)

      Usuń
  4. Gula,

    jestem zachwycona Twoim sosem i bezą!
    Wspaniała sprawa, wczoraj chciałam zjeść podobną w kawiarni braci G. i okazała się być wielkim niewypałem, a u Ciebie taka piękna!

    Serdeczności,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith, był z nią tylko jeden mały problem. Nie wiadomo było jak ją jeść. Za duża na schwycenie w rękę i za miękka/klejąca w środku aby ją pokroić widelcem czy też nożem:)
      Ale była smaczna:)
      Szkoda, że Twoja była niewypałem.

      Również pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  5. To jest to co lubię najbardziej :)
    Bezy i sos malinowy...rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak to się stało, że ja w tym rogu ani jednej malinki w ustach nie miałam.
    Wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bosko wygląda!!! I ten sos! Bajka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapraszam do akcji z nagrodami! :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/w-malinowym-raju

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Adrian za informację o akcji:) Już dołączyłam:)

      Usuń