poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Izraelska Sałatka Z Soczewicą i Kurczakiem - bezglutenowa


O to moje pierwsze spotkanie z kuchnią izraelską! Ja jestem zachwycona prezentowaną sałatką, niestety mój małż już mniej;) Nie lubi oliwek (ale powoli się przełamuje)  i nie przepada za kaparami. Ja oliwki UWIELBIAM i głównie dlatego sałatka ta przypadła mi do gustu:)

Dawno temu wspominałam, że przechodzę na dietę, tzn. o tym, że chcę przejść na nią:). Przeszłam:) Ograniczyłam do min. węglowodany, jadam regularnie i piję dużo wody:) O efektach będę Wam zdawać relacje regularnie raz w miesiącu:)

Wspominam o mojej diecie,  w tym poście, gdyż ta sałatka idealnie się w nią wpasowała. Był to mój obiad, dużo białka, trochę węglowodanów i moje kochane oliwki do smaku:)

Było to już moje drugie wspólne gotowanie w wirtualnej kuchni z Mirabelką , Dobromiłą ,Maggie , Bartoldzikiem , Panną Malwinną, w którym miałam przyjemność wziąć udział:)

Oryginalny przepis znajduje się tutaj.

Składniki:
  • Szklanka kaszy kuskus (ja użyłam czerwonej soczewicy ze względu na gluten),
  • ¼ szklanki oliwek kalamata, pozbawionych pestek i posiekanych (użyłam zwykłych oliwek zielonych),
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanych kaparów,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
  • 3 szklanki ugotowanego  kurczaka, pokrojonego w kostkę,
Wykonanie:
1. Kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu 
2.Oliwki, natkę, kapary, kurczaka umieszczamy w misce. 
3. Dodajemy kaszę, oliwę, sok z cytryny, sól, czosnek i pieprz. 
4. Dokładnie mieszamy i podajemy.

Przepis dodaję do baru sałatkowego "u Peli"
Sałatki w podróży zaproszenie

21 komentarzy:

  1. Fajna! Tylko co z soczewicą? Jest w tytule i na fotce, ale w przepisie została pominięta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę:) Już poprawiłam, nie było tam kaszy jaglanej, ani kuskusu a właśnie soczewica:)
      Jeszcze raz dziękuję za uwagę:)

      Usuń
    2. Wspaniała sałatka, gratuluję pomysłu.
      Ja zamieniłam kapary na seler cięty/pasteryzowany/ i dałam mega pęczek pietruszki.
      Dziękuję. Teresa
      Poszukuję ciekawych-smacznych potraw dla diabetyka i na obniżenie cholesterolu.

      Usuń
  2. Super pomysł :-)
    Zapisuję do wypróbowania i dam znać, jak mi wyszło!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniamniamniam jadałam kiedyś takie ale zapomniałam o niej, teraz już wiem co będe jeść przez co najmniej najbliższy miesiąc ;d
    przy okazji zapraszam na mojego nowego bloga poświęconemu głównie pieczeniu i mojej chorobie. http://bakememuffin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kaś,
      w takim razie smacznego życzę:) a na bloga już pędzę:)

      Usuń
  4. Lubię takie sałatki, a tu przede mną kilka na pewno bardzo ciekawych przepisów, bo u Ciebie widzę to wspólne kucharzenie po raz pierwszy :) Lubię soczewicę, nie dodawałem jej nigdy do sałatek, może czas to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tomek, po raz drugi miałam przyjemność wspólnie gotować:) Pierwszy raz to było lassi:) Ale prawdą jest, że są to dopiero moje początki:)

      Usuń
    2. Źle się wyraziłem ;) Chodziło mi o to, że Twój przepis był pierwszym jaki widziałem z tego konkretnego wspólnego kucharzenia :) Bo przeglądam regularnie część blogów, których autorzy gotowali razem z Tobą :)

      Usuń
  5. soczewicę to ja tylko do zup dodawałam, no ale skoro i do sałatek można to będę musiała wypróbować taką wariację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie się wkomponowała:) Soczewica, to był raczej przypadek, ale udało się:) Danie było bardzo smaczne:)

      Usuń
  6. też nie lubie oliwek ale Twoja sałatka jest taka kusząca że chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieźle, ja oliwki kocham całym swoim ciałkiem:) Dlateg też wciąż próbuję męża do nich przekonać;)

      Usuń
  7. Smaczny i zdrowy obiad/kolacja. Wypróbuję. :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wersja z soczewicą na pewno jest pyszna, z pewnością wypróbuję ten wariant. Dzięki za wspólne kucharzenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi rwnież było niezmiernie miło razem z Wami gotować:)

      Usuń
  9. Mnie również podoba się Twoja bezglutenowa wersja. Wczoraj akurat czytałam troszkę o celiakii i zastanawiałam się, co dasz zamiast kuskusu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwi, początkowo chciałam dać kaszę jaglaną. Ale pech, w domu ani ziarenka nie znalazłam;) W sumie to dobrze się stało, bo sama z siebie bym nie dodała soczewicy, a to był strzał w 10:)

      Usuń
  10. Ale super przepis, muszę kiedyś spróbować. Uwielbiam soczewicę, w każdej postaci. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda FANTASTYCZNIE!Kapary które uwielbia, pychotliwa soczewica i te powalające fotki. Super!

    OdpowiedzUsuń