niedziela, 5 sierpnia 2012

Odgrzewane Pulpety Bezglutenowe

Jest to jeden z obiadów typu ona nowo odgrzewanych:) Po ostatnich pulpetach zostało mi całkiem sporo smażonych pulpecików. Kolejny raz potwierdziło się, że u nas w domu pulpety, pulpeciki i wszelkiego rodzaju inne formy mięsa mielonego są NUMBER ONE!:)

Składniki:
  • dowolna ilość gotowych smażonych pulpetów,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 kostka rosołowa (u mnie bezglutenowa),
  • woda (u mnie ok 1l),
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • 1/2 cukini,
  • 2 pomidory,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
1. Cebulę siekamy w drobną kostkę, paprykę kroimy w paski.
2. Cebulę należy zeszklić na oleju w garnku o grubym dnie, następnie dodać paprykę i smażyć ją przez kolejne 5 minut.
3. Do cebuli i papryki dodajemy pulpeciki i zalewamy je wodą (tak aby całe były nią przykryte) i kostkę rosołową.
4. W czasie kiedy pulpety będą się gotowały pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę i dodać do gotujących się pulpetów.
5. Cukinię umyć, pokroić w kostkę i dodać do pulpetów.
6. Gotować na wolnym ogniu do czasu aż odparuje wystarczająca ilość wody (aby powstała konsystencja lecza).
7. Na koniec doprawić do smaku wolą i pieprzem:)

8 komentarzy:

  1. Dobry pomysł ;) Trzeba bedzie kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco. Można tak zrobić z praktycznie każdych resztek mięsa:)

      Usuń
  2. Uwielbiam dania tego typu, a Twoje prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie robiłam pulpecików, a bardzo lubię :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja ostatnio czuję się zapulpecikowana:)

      Usuń
  4. uwielbiam pulpety! zawsze robi się u mnie wielki garnek a później jedzenia starcza na dobre kilka dni :)

    OdpowiedzUsuń