Etykiety

piątek, 3 sierpnia 2012

Ryż Zapiekany Ze Śliwkami - bezglutenowy


No tak, dzisiaj jest piątek i stąd właśnie padł wybór na publikację tej potrawy. Ja sama nie przestrzegam postnym piątków, ale wiem że bardzo dużo osób jednak trzyma się tradycji:)
Latem, właśnie o tej porze roku w piątek mama przygotowywała między innymi to danie. Uwielbiałyśmy z siostrą patrzeć przez szybkę piekarnika i podglądać ryż, czy aby na pewno już się wystarczająco przypiekł, czy też jeszcze nie:) 
Jak się okazuje ryż w formie na słodko odpowiada także moim córkom:)  Cieszę się niezmiernie, bo mogę swobodnie kontynuować naszą własną tradycję:)

Składniki:
  • 2 torebki ugotowanego ryżu,
  • śliwki przekrojone na pół, bez pestek,
  • kilka plastrów masła,
  • śmietana 12%,
  • cukier.
Zdjęcie nr1
Zdjęcie nr 2
Zdjęcie nr 3

Wykonanie:
1. Na dno naczynia żaroodpornego układamy jedną torebkę ryżu (rys. nr 1.
2. Na ryż układamy śliwki (jak na rys. nr 2).
3. Na śliwkach układamy 2 drugą torebkę ryżu i kładziemy na nim plasterki masła (rys. nr 3)
4. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 210stC przez ok 20minut.
5. Do porcji wyłożonego ryżu na talerzu dodajemy 1-2 łyżek śmietany i cukier według uznania.
6. Najlepiej smakuje wymerdane na talerzu;)

PYCHOTA!
Przepisy dodaję do akcji:
Z dziećmi i dla dzieci


19 komentarzy:

  1. O, akurat jadłam dzis ryż. :) Z masłem nigdy nie zapiekałam, jednak generalnie, zapiekanemu ryżowi mówię: tak. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj zapiec:) Myślę, że Twoje papierówki rewelacyjnie się do tego nadadzą:)

      Usuń
  2. Obłudny pomysł! Kocham takie dania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, dla mnie to prawdziwy powrót do dzieciństwa:)

      Usuń
  3. Fajnie wygląda, chociaż najbardziej to mi się Twoja foremka do zapiekania podoba :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tomek, z Duki jest ta foremka:) Uwielbiam ją!:)

      Usuń
    2. Dukę zawsze omijam szerokim łukiem, mają zbyt wiele fajnych rzeczy w zdecydowanie zbyt kosmicznych cenach ;)

      Usuń
    3. Dlatego też wyczekiwałam ich przez ponad rok:) Aż w końcu była promocja i kupiłam 1 za 19,9zł;) Zdarzają się u nich całkiem niezłe przeceny:)

      Usuń
  4. Musi być pyszny - zrobię, ale z masłem klarowanym i śmietanką roślinną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to czasami niewiele trzeba by uzyskać wspaniały efekt, super!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Potrawa dzieciństwa, pamiętam jak mi matula takie coś robiła jak byłam mała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeeee, juuupi:) nie jestem jedyna:) A tak mało osób zna tą potrawę:) A szkoda, wielka szkoda:)

      Usuń
  7. Proste, ale nieziemsko pyszne :)
    Pozdrawiamy
    http://wildand3.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie wspaniałe smaki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Asia and Oleszka, Kamila, Lekki brzusio, spróbujcie. Jeżeli lubicie ryż na słodko, to ta wersja na pewno przypadnie Wam do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. If the pain center has been working with attorneys in the area on lots of cases, they will know who are the exceedingly preferred specialists in the personal injury field.
    Car Accident Lawyer

    OdpowiedzUsuń