środa, 6 czerwca 2012

Bezglutenowa Pavlova

 

Witam w pochmurny ale ciepły dzień!
Muszę się przyznać, że uwielbiam truskawki i wszelki inne sezonowe owoce! Postanowiłam przygotować słodki deser dla dzieci bezglutenowych. Dzieciom baaardzo smakował co motywuje mnie jeszcze bardziej do tego by przygotować taki deser jeszcze raz:) Dorosłym mniej smakował, całe szczęście znam powód;) Mimo iż po wysypaniu cukru z wszystkich cukierniczek i reszty z torebki uzbierałam jedynie 170g (w  przepisie było 300g) to beza była zbyt słodka. Następnym razem przygotuję z jeszcze mniejszej ilości cukru. Jedno jest pewne, mimo tej słodyczy beza jeszcze nie jeden raz zagości u nas na stole:)
 
 

Składniki:
Na bezę:
  • 6 białek,
  • 170g cukru (wg większości przepisów w internecie 300g),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka octu.
Na masę:
  • 250ml kremówki (najlepiej śmietana 36%),
  • owoce (w moim przypadku truskawki).
Wykonanie:
Białka ubić do białości i otrzymania sztywnej piany, nie przerywając ubijania dodawać po 1 łyżce cukru, ubijać kolejne 2 minuty i dodać ocet a następnie mąkę. Ubijać kolejne 2 minuty. W bezie ważne jest to aby nie przerywać ubijania, ani na chwilkę:)
Piekarnik nagrzać do 180st C.
Beze wyłożyć na papier do pieczenia i piec w piekarniku przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150stC i piec przez 1,5 godziny. Gdy czas upłynie bezę suszyć w uchylonym piekarniku.
Gdy beza nie będzie już ciepła (osiągnie temperaturę pokojową) nałożyć na nią ubitą kremówkę i pokrojone owoce.
Kremówkę i owoce najlepiej wyłożyć na bezę tuż przed podaniem.




5 komentarzy:

  1. WOW! Pavlova jak się patrzy! I ślinka leci... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem, cudo nad cudami, chcę choć jeden kawałek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miłe słowa:) Następnym razem odłożę po kawałku dla każdego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam Pavlovą. Twoja pięknie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Joasiu, dziękuję za miłe słowa. A pavlova byłą naprawdę smaczna:)

    OdpowiedzUsuń