czwartek, 7 czerwca 2012

Bezglutenowe Muffiny Z Rabarbarem

 

Witam! Dzisiaj prezentuję niezwykle puszyste, idealnie - czyli mało słodkie i lekko kwaśne. Jestem przekonana o tym, że przepis ten będzie moim bazowym. W trakcie przygotowywania tych babeczek odwiedził nas 4 letni sąsiad, także bezglutenowiec. Usłyszałam najpiękniejsze słowa "ciocia to jest przepyszne..." do tych pochwał dołączyły się moje córki. Każde z dzieci zjadło po dwie babeczki. Nie mniej jednak muszę się Was spytać czy i Wasze dzieci nie przepadają za rabarbarem czy może wręcz przeciwnie bardzo go lubią?
Otóż wszystkie dzieci zajadały się puszystą bitą śmietaną, zjadały babeczki i zachwalały je do czasu aż... aż nie spotkały po drodze rabarbaru :D. Nie mniej coś musi być w tych babeczkach skoro po pierwszym rabarbarze sięgnęły po kolejną:)
Podsumowując: GORĄCO POLECAM ten przepis:)

 

Składniki:
  • 250 g mąki bezglutenowej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 g białego cukru,
  • pestki z połowy laski wanilii,
  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g masła.

Wykonanie:
Masło rozpuścić w garnuszku lub w mikrofalówce, wszystkie składniki oprócz rabarbaru razem zmiksować  do połączenia się składników. Na koniec dodać pokrojony w dowolny sposób rabarbar.


 
Ciasto przełożyć do foremek na muffiny i piec w nagrzanym piekarniku do 180stC przez ok 25-30min do tzw. suchego patyczka.

Dowolnie udekorować (ja skorzystałam z bitej śmietany i tartej gorzkiej czekolady).
SMACZNEGO!







2 komentarze:

  1. człowiek głodny siedzi w pracy, a tu takie smakowitości widać!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykły proszek niestety ale zawiera gluten. Dla bezglutenowców jest specjalny bezglutenowy lub pozostaje użycie sody.

    OdpowiedzUsuń