Witam! Dzisiaj prezentuję niezwykle puszyste, idealnie - czyli mało słodkie i lekko kwaśne. Jestem przekonana o tym, że przepis ten będzie moim bazowym. W trakcie przygotowywania tych babeczek odwiedził nas 4 letni sąsiad, także bezglutenowiec. Usłyszałam najpiękniejsze słowa "ciocia to jest przepyszne..." do tych pochwał dołączyły się moje córki. Każde z dzieci zjadło po dwie babeczki. Nie mniej jednak muszę się Was spytać czy i Wasze dzieci nie przepadają za rabarbarem czy może wręcz przeciwnie bardzo go lubią?
Otóż wszystkie dzieci zajadały się puszystą bitą śmietaną, zjadały babeczki i zachwalały je do czasu aż... aż nie spotkały po drodze rabarbaru :D. Nie mniej coś musi być w tych babeczkach skoro po pierwszym rabarbarze sięgnęły po kolejną:)
Podsumowując: GORĄCO POLECAM ten przepis:)
Składniki:
- 250 g mąki bezglutenowej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 120 g białego cukru,
- pestki z połowy laski wanilii,
- 2 jajka,
- 100 ml mleka,
- 100 g masła.
Wykonanie:
Masło rozpuścić w garnuszku lub w mikrofalówce, wszystkie składniki oprócz rabarbaru razem zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać pokrojony w dowolny sposób rabarbar.
Dowolnie udekorować (ja skorzystałam z bitej śmietany i tartej gorzkiej czekolady).
SMACZNEGO!
człowiek głodny siedzi w pracy, a tu takie smakowitości widać!
OdpowiedzUsuńZwykły proszek niestety ale zawiera gluten. Dla bezglutenowców jest specjalny bezglutenowy lub pozostaje użycie sody.
OdpowiedzUsuń