poniedziałek, 25 czerwca 2012

Bezglutenowe Jajko Sadzone z Bobem

Śniadanie pełne energii na cały dzień! Dzieci wołają jajko na śniadanie, ja z kolei już od bardzo dawna miałam ochotę na bób. Połączyłam obie zachcianki:) Super połączenie. Bób i żółtko jak dla mnie pasują idealnie:) 
Przy okazji pisania tego posta sprawdziłam, co piszą w wikipedii o bobie:) Miałam nadzieję, że znajdę informację o witaminach jakie zawierają i dlaczego warto je jadać. Niestety takich informacji tam nie znajdziemy, jest za to jedna ciekawostka. W starożytnym Egipcie bób uważano za pokarm umarłych. Z tego właśnie powodu kapłani go nie jadali. 
Ot, taka mała ciekawostka;)
 

Składniki:
  • bób,
  • sól,
  • jajko,
  • olej do smażenia.
Czyż bób nie wygląda jak palce? (słowa męża;) )

Wykonanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie ok 7minut (po takim czasie należy sprawdzić czy bób jest już miękki obierając jeden ze skórki). Następnie obieramy bób i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą jajko. Smażymy je ok 3 minut na średnim ogniu tylko z jednej strony.
Jajko przekładamy na talerz i dodajemy bób. 

Smacznego!

P.S. Ja dodałam jeszcze wcześniej podsmażoną czerwoną paprykę, która została z obiadu.

6 komentarzy:

  1. A ja jeszcze nie jadłam bobu w tym roku...ale mi smaka zrobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo mój ulubiony bobik, mój mąż też jest fanem, z jajkiem pycha na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Angie, to czas najwyższy wybrać się na stragan i kupić bób:)
    Kibi007, bób jest dobry chyba w każdej postaci;) Moja 2,5 letnia córa powie to samo;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przedwczoraj zjadłam prawie kilogram bobu sama, był pyszny, ale mało nie pękłam ;)

    OdpowiedzUsuń