Myślę, że Ci którzy są na diecie bezglutenowej znają problem sypkiego chleba. Normalny chleb pszenny z czasem czerstwieje, chleb bezglutenowy sypie się:) Nie lubię wyrzucać jedzenia a chleb dzieci zaczął się sypać ze starości (po 2 dniach). Ratując go postanowiłam przygotować rodzinie smaczne śniadanie - chleb smażony w jajku.
Składniki:
- 4 kromki chleba (nie ma znaczenia jakiego),
- 1 jajko,
- 50ml mleczka kokosowego,
- żurawina lub inny dżem/świeże owoce,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Jajko roztrzepać z mlekiem. Chleb moczyć w jajku z mleczkiem. Smażyć na rozgrzanym oleju do ścięcia się białka. Podawać na słodko z żurawiną/dżemem lub owocami:)
SMACZNEGO!
pycha! czasem specjalnie zostawiam trochę chleba żeby mieć na takie 'tosty' :)
OdpowiedzUsuńKaś, w przypadku chleba bezglutenowego nie trzeba czekać;)Szybko robi się idealny do takich tostów:)
OdpowiedzUsuńTo smak mojego dzieciństwa! Choć niegdy nie dodawałam mleczka ;)
OdpowiedzUsuń