niedziela, 17 czerwca 2012

Bezglutenowe Naleśniki z Twarogiem i Truskawkami

 
Dzisiaj jeden z przepisów, który czekał na publikację. Szału truskawkowego ciąg dalszy:) Naleśniki jakie jadaliśmy w domu:) No może bez bitej śmietany:) Wszyscy je uwielbialiśmy polecam je i Wam:) 
Naleśniki smażyłam na nowej patelni, niestety nie zdała egzaminu;) Pierwszy raz od bardzo dawna podprzypalałam naleśniki. 
A teraz się żegnam i idę szykować na obiad z rodziną. Dzisiaj obchodzimy z mężem szóstą rocznicę ślubu:)
Życzę spokojnej niedzieli:)

 

Składniki:
    Na naleśniki:
    • 2 jaja,
    • 1 szkl. mleka,
    • mąka,
    • cukier,
    Na farsz:
    • twaróg,
    • cukier,
    • jogurt,
    Na sos:
    • truskawki, 
    • cukier waniliowy.
    Wykonanie:
     Naleśników:
    Wszystkie składniki zmiksować. Specjalnie nie napisałam rodzaju ani ilości mąki, bo z każdej wyjdą :). Stosuję tylko jedną zasadę, gotowe ciasto ma spływać z łyżki, pozostawiając na niej cienką warstwę ciasta. Ciasto smażę na suchej teflonowej patelni aż się zrumienią. 
    Nadzienie:
    Twaróg (ja kupuję półtłusty) wymieszać z jogurtem i dodać cukru według własnego uznania.
    Sos:
    Truskawki z cukrem zmiksować blenderem.

    Naleśniki posmarować twarogiem i zawinąć w rulon, całość polać sosem z truskawek. Ja dodatkowo udekorowałam je bitą śmietaną.

     

    A całość popijaliśmy koktajlem truskawkowym;)


    6 komentarzy:

    1. Też ostatnio robiłam! Mniam:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Robi się coraz cieplej i cieplej... teraz to bym się napiła koktajlu:)

      OdpowiedzUsuń
    3. prze apetyczne te naleśniczki. Jeszcze w tym roku takich nie robiłam.

      OdpowiedzUsuń
    4. bardzo apetyczne! no i ten koktajl... mniam

      OdpowiedzUsuń
    5. Anetka, korzystaj póki są jeszcze truskawki, za niedługo nowe inne smaczne i świeże owoce zawitają na naszych stołach:)

      Kaś, dziękuję bardzo:)

      OdpowiedzUsuń
    6. Zjadłabym takie naleśniczki i to bardzo chętnie:-)

      OdpowiedzUsuń