środa, 26 stycznia 2011

Bezglutenowe Kukurydziane Muffiny

Kukurydziane muffiny są super alternatywą dla osób, które muszą unikać glutenu. Z tego przepisu robiłam dwa rodzaje muffin. Za pierwszym razem korzystam z dwóch rodzajów mąk. Mąki kukurydzianej i ryżowej. Za drugim razem tylko z mąki kukurydzianej. Zdecydowanie lepsze są muffiny robione na bazie dwóch mąk:). Te zrobione tylko na mące kukurydzianej były bardzo twarde:).
Także polecam ten przepis osobom na diecie bezglutenowej. Teraz będę szukać przepisu dla osób z alergią na gluten i laktozę. Jak się okazuje jedna córka ma alergię na gluten, druga na laktozę.
Jeżeli znacie jakieś przepisy bez glutenu i bez laktozy to proszę dajcie znać:)





Składniki:
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szkl. mąki ryżowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1/2szkl. oleju,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 banana,
  • 2 garście suszonej żurawiny.

Wykonanie:
Zacząć nagrzewać piekarnik do 180st C. Mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, proszek do pieczenia oraz cukier wymieszać ze sobą. Dodać mleko, olej, ekstrakt z wanilii i wymieszać wszystko. Ciasto przelać do natłuszczonej formy na muffinki lub do formy, w której umieścimy papilotki. Na wierzch wyłożyć kawałki banana pokrojone w plastry i wyłożyć żurawiną.
Całość piec ok 20minut w piekarniku nagrzanym do 200st. C.

11 komentarzy:

  1. tyle dobroci w takich muffinkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zastąp mleko krowie mlekiem ryżowym lub migdałowym przepis na samodzielnie zrobione mleko ryżowe lub migdałowe znajdziesz na necie, a jeśli Twoje dzieci nie muszą unikać metali (w kartonach są one od środka = folia aluminiowa) to możesz kupić gotowe w kartonach

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej robilam przed chwila twoje mufiny i mi nie wyszly :-( nie chca odkleic sie od papierka I w srodku sa jakby z zakalcem. Siedzialy w piekarniku tyle co pisalas. Kurcze czy to od rodzaju firm z ktorej pochodza maki zalezy ?Co ja robie zle ????? Pomocy !!! Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te muffiny robiłam tylko przez krótki okres czasu, ale zawsze pięknie odchodziły od papierków. Zresztą z tego co widzę, to te na zdjęciu były lane bezpośrednio do natłuszczonej formy. One same wyskakiwały. Nie możliwe jest aby się przykleiły.
      Rodzaj maki w tym przypadku nie może mieć znaczenia, ponieważ mąka kukurydziana i ryżowa różnych firm nie różnią się od siebie tak bardzo jak wszystkie mixy bezglutenowe. A piekarnik miałaś z termoobiegiem?

      Usuń
  4. jutro będę testować
    jakiej firmy użyłaś mąk ?
    ja mam obecnie w domu z malvit-mąki dostępne w większości marketów,ale zastanawiam się czy kupić jakiejś lepszej firmy...

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis!!! Właśnie mój Syn Jedyny je upiekł i są to chyba najlepsze bezglutenowe mufiny jakie miałam okazję jeść :-) Pieczone w silikonowych foremkach :-) Dam znać jak je pokażę na blogu ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodam, że na mleku sojowym nie krowim piekliśmy :-)

      Usuń
  6. Pyszne, ja dodaję gorzką czekoladę:D

    OdpowiedzUsuń
  7. pyyycha, zrobiłam z daktylami i gorzką czekoladą - o mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile muffinek wychodzi z tego przepisu? Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń