Kukurydziane muffiny są super alternatywą dla osób, które muszą unikać glutenu. Z tego przepisu robiłam dwa rodzaje muffin. Za pierwszym razem korzystam z dwóch rodzajów mąk. Mąki kukurydzianej i ryżowej. Za drugim razem tylko z mąki kukurydzianej. Zdecydowanie lepsze są muffiny robione na bazie dwóch mąk:). Te zrobione tylko na mące kukurydzianej były bardzo twarde:).
Także polecam ten przepis osobom na diecie bezglutenowej. Teraz będę szukać przepisu dla osób z alergią na gluten i laktozę. Jak się okazuje jedna córka ma alergię na gluten, druga na laktozę.
Jeżeli znacie jakieś przepisy bez glutenu i bez laktozy to proszę dajcie znać:)
Składniki:
- 1 szkl. mąki kukurydzianej,
- 1/2 szkl. mąki ryżowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1 szkl. mleka,
- 1/2szkl. oleju,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1/2 banana,
- 2 garście suszonej żurawiny.
Wykonanie:
Zacząć nagrzewać piekarnik do 180st C. Mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, proszek do pieczenia oraz cukier wymieszać ze sobą. Dodać mleko, olej, ekstrakt z wanilii i wymieszać wszystko. Ciasto przelać do natłuszczonej formy na muffinki lub do formy, w której umieścimy papilotki. Na wierzch wyłożyć kawałki banana pokrojone w plastry i wyłożyć żurawiną.
Całość piec ok 20minut w piekarniku nagrzanym do 200st. C.
tyle dobroci w takich muffinkach :)
OdpowiedzUsuńDobroci nigdy dosyć:)
OdpowiedzUsuńzastąp mleko krowie mlekiem ryżowym lub migdałowym przepis na samodzielnie zrobione mleko ryżowe lub migdałowe znajdziesz na necie, a jeśli Twoje dzieci nie muszą unikać metali (w kartonach są one od środka = folia aluminiowa) to możesz kupić gotowe w kartonach
OdpowiedzUsuńHej robilam przed chwila twoje mufiny i mi nie wyszly :-( nie chca odkleic sie od papierka I w srodku sa jakby z zakalcem. Siedzialy w piekarniku tyle co pisalas. Kurcze czy to od rodzaju firm z ktorej pochodza maki zalezy ?Co ja robie zle ????? Pomocy !!! Pozdrawiam Monika
OdpowiedzUsuńTe muffiny robiłam tylko przez krótki okres czasu, ale zawsze pięknie odchodziły od papierków. Zresztą z tego co widzę, to te na zdjęciu były lane bezpośrednio do natłuszczonej formy. One same wyskakiwały. Nie możliwe jest aby się przykleiły.
UsuńRodzaj maki w tym przypadku nie może mieć znaczenia, ponieważ mąka kukurydziana i ryżowa różnych firm nie różnią się od siebie tak bardzo jak wszystkie mixy bezglutenowe. A piekarnik miałaś z termoobiegiem?
jutro będę testować
OdpowiedzUsuńjakiej firmy użyłaś mąk ?
ja mam obecnie w domu z malvit-mąki dostępne w większości marketów,ale zastanawiam się czy kupić jakiejś lepszej firmy...
Dziękuję za przepis!!! Właśnie mój Syn Jedyny je upiekł i są to chyba najlepsze bezglutenowe mufiny jakie miałam okazję jeść :-) Pieczone w silikonowych foremkach :-) Dam znać jak je pokażę na blogu ♥
OdpowiedzUsuńDodam, że na mleku sojowym nie krowim piekliśmy :-)
UsuńPyszne, ja dodaję gorzką czekoladę:D
OdpowiedzUsuńpyyycha, zrobiłam z daktylami i gorzką czekoladą - o mniam :D
OdpowiedzUsuńIle muffinek wychodzi z tego przepisu? Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJakoś muszę się przyznać, że jeszcze nigdy nie miałam okazji robić muffinów kukurydzianych. Chociaż widziałam tego typu wypieki na https://basiazsercem.pl to sama jeszcze się nie zdecydowałam na to. Może jak będę ciut odważniejsza i wybiorę odpowiednią mąkę to wtedy pozwolę sobie na takie coś.
OdpowiedzUsuń