wtorek, 4 stycznia 2011

Bezglutenowa Wiosenna Sałatka

Dzisiaj trochę zdrowia i powiew wiosny. W te ponure dni, gdy słońca nie widać (i  nie piszę tutaj o dzisiejszym zaćmieniu słońca, które było nie widoczne w ok 75%:) ). Małe pomidorki koktajlowe (źrodło witaminy A, E i K a także bogate w karoten i likopen-substancje mają działanie antyoksydacyjne). Liście rukoli idealnie nadają się do sałatek, gdzie chcemy zaostrzyć smak sałatki. Ogórek zielony dostarczy nam wielu soli mineralnych. Oliwki to raj dla podniebienia a gotowana pierś z kurczaka dostarczy tłuszczy w których wile witamin będzie miało okazję się rozpuścić (witamina A, D, E i K). Jak dla mnie to samo zdrowie. Nic tylko powinnam zacytować swoją córkę: "Jak zjem wszystkie warzywa to będę silna i zdrowa":).


d
Składniki:
  • 1 ugotowana i pokrojona w plastry pierś z kurczaka,
  • pół opakowania rukoli,
  • pół koszyka pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół,
  • 1/2 długiego ogórka zielonego,
  • kilka oliwek do smaku,
  • 1 łyżka oleju sezamowego.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Zalecam by ilością podanych produktów się nie sugerować tylko skorzystać z własnej intuicji i własnych upodobań:).

Polecam świeżą porcję warzyw:)

3 komentarze:

  1. ja bym jeszcze rzuciła troszkę uprażonych ziarenek sezamu- bajka;)
    aż zatęskniłam za ciepłem i słońcem

    OdpowiedzUsuń
  2. Panna - nie miałam nasion w domu więc starałam się dodać chociaż odrobinę aromatu orzechów dodając zamiast zwykłej oliwy olej sezamowy:)
    Paula - szybko, smacznie i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń