wtorek, 18 stycznia 2011

Bezglutenowe Amarantusowe Kulki

Dzisiaj ponownie bezglutenowo i smacznie:). Podejrzewam, że słodkie kulki znajdą wielu miłośników.  Wybrałam amarantus do tej potrawy zamiast np preparowanego ryżu gdyż łatwiej się je formuje:). Do przygotowania smacznych kulek można dodać np. kakao. W ten sposób można przygotować kolorowe kulki, swoje smaczne warcaby:)
Ekspandowany amarantus jest moim zdaniem lepszy od preparowanego ryżu nie tylko ze względu na łatwość formowania kulek. Jego zaletą jest także duża zawartość błonnika (posiada go więcej niż np. otręby owsiane). Wpływa on także pozytywnie na procesy starzenia się spowalniając je. Regularnie podawany amarantus wzmacnia odporność organizmu oraz pomaga w zwalczaniu objawów zmęczenia fizycznego i umysłowego. 
A teraz mała prezentacja tego co można zrobić z tej jakże cudownej rośliny, którą znano i używano w Ameryce jeszcze przed Krzysztofem Kolumbem:)

Składniki:
  • 250g masy kajmakowej,
  • kostka masła,
  • opakowanie poppingu z amarantusa,
  • 1/2 tabliczki białej czekolady,
  • 2 łyżki wody.
Wykonanie:
Masło wraz z masą kajmakową podgrzać i wymieszać. Gdy składniki się połączą dodać popping. Jeszcze ciepłą masę formować w kulki i chłodzić w lodówce najlepiej 12 godzin. 
Przygotować polewę z czekolady i wody w kąpieli wodnej.
Polać gotowe kulki czekoladą i ponownie chłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Gotowe:)

4 komentarze:

  1. Wierz mi, że i wspaniale smakują:) Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, takie szyszki w wersji modern :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, baaardzo słodkie, no a ta kostka masła, to chyba za cały poprzedni rok odmawiania sobie tłuszczu :D

    OdpowiedzUsuń