Dzisiaj przedstawiam Wam mojego kochanego kurczaczka:)
A tak na poważnie, to zaczynam się zastanawiać czy oprócz czekoholizmu nie ogarnął mnie kurczakoholizm:) Kurczaki lubię w każdej postaci:). Połączenie kurczaka z sosem szpinakowym jest dobrym rozwiązaniem na przemycenie dzieciom sporej dawki witamin.
Na bazie niżej podanego przepisu można zrobić także inne sosy, np brokułowy, kalafiorowy, marchewkowy i co tylko innego przyjdzie nam do głowy. Jedyna rzecz jaką jeszcze należy zrobić przygotowując sos inny niż ze szpinaku to zmiksowanie całości za pomocą blendera całego sosu na gładką masę:).
Nie pozostaje mi nic innego jak poczęstować się z Wami tym smakowitym kurczakiem w sosie serowo szpinakowym:)
Składniki:
- 4 pałki kurczaka,
- 1 opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku,
- 250ml jogurtu,
- 2 kule mozzarelli,
- kilka ząbków marynowanego czosnku,
- 1,5 cebuli,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia
- 1 szklanka bulionu lub wody.
Wykonanie:
Umyte udka lub pałki od kurczaka obsypać solą i pieprzem. Obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu na patelni do zrumienienia. Gdy kurczak zacznie się robić złocisty dolać szklankę wody lub bulionu i dusić pod przykryciem ok 45minut. W tym czasie opłukać świeży szpinak lub zacząć rozmrażać mrożony. Świeży szpinak posiekać. W kostkę pokroić cebulę a mozzarellę pokroić na ósemki.
Po 40 minutach duszenia dodać cebulę. Po następnych 5 minutach dodać szpinak i czosnek. Na koniec dodać jogurt naturalny oraz mozzarellę i dusić do czasu całkowitego roztopienia się mozzarelli.
Dla uproszczenia można po 45 minutach wyciągnąć kurczaka. W takiej sytuacji łatwiej przygotowuje sos szpinakowy:).
UWAGA:
W trakcie duszenia mięsa należy zwracać uwagę na to by woda/bulion całkowicie nie odparowały z patelni. Gdy zauważymy duży ubytek sosu należy go uzupełnić poprzez dolanie kolejnej porcji wody lub bulionu.
mozzarella<3
OdpowiedzUsuńszpinak i ser to przepyszny duet, a z kurczakiem to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńarbuziary, ja dopiero niedawno pokochałam mozzarellę:) Jak ja mogłam jej nie doceniać przez tak długi czas:)
OdpowiedzUsuńPaula, zgadzam się z Tobą. Szpinak i ser to jedno przepyszny duet:)