piątek, 21 stycznia 2011

Bezglutenowy Kurczak W Sosie Serowo-Szpinakowym

Dzisiaj przedstawiam Wam mojego kochanego kurczaczka:)
A tak na poważnie, to zaczynam się zastanawiać czy oprócz czekoholizmu nie ogarnął mnie kurczakoholizm:) Kurczaki lubię w każdej postaci:). Połączenie kurczaka z sosem szpinakowym jest dobrym rozwiązaniem na przemycenie dzieciom sporej dawki witamin. 
Na bazie niżej podanego przepisu można zrobić także inne sosy, np brokułowy, kalafiorowy, marchewkowy i co tylko innego przyjdzie nam do głowy. Jedyna rzecz jaką jeszcze należy zrobić przygotowując sos inny niż ze szpinaku to zmiksowanie całości za pomocą blendera całego sosu na gładką masę:).
Nie pozostaje mi nic innego jak poczęstować się z Wami tym smakowitym kurczakiem w sosie serowo szpinakowym:)

 

Składniki:
  • 4 pałki kurczaka,
  • 1 opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku,
  • 250ml jogurtu,
  • 2 kule mozzarelli,
  • kilka ząbków marynowanego czosnku,
  • 1,5 cebuli,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka bulionu lub wody.
Wykonanie:
Umyte udka lub pałki od kurczaka obsypać solą i pieprzem. Obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu na patelni do zrumienienia. Gdy kurczak zacznie się robić złocisty dolać szklankę wody lub bulionu i dusić pod przykryciem ok 45minut. W tym czasie opłukać świeży szpinak lub zacząć rozmrażać mrożony. Świeży szpinak posiekać. W kostkę pokroić cebulę a mozzarellę pokroić na ósemki.
Po 40 minutach duszenia dodać cebulę. Po następnych 5 minutach dodać szpinak i czosnek. Na koniec dodać jogurt naturalny oraz mozzarellę i dusić do czasu całkowitego roztopienia się mozzarelli. 
Dla uproszczenia można po 45 minutach wyciągnąć kurczaka. W takiej sytuacji łatwiej przygotowuje sos szpinakowy:). 

UWAGA:
W trakcie duszenia mięsa należy zwracać uwagę na to by woda/bulion całkowicie nie odparowały z patelni. Gdy zauważymy duży ubytek sosu należy go uzupełnić poprzez dolanie kolejnej porcji wody lub bulionu.

3 komentarze:

  1. szpinak i ser to przepyszny duet, a z kurczakiem to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. arbuziary, ja dopiero niedawno pokochałam mozzarellę:) Jak ja mogłam jej nie doceniać przez tak długi czas:)

    Paula, zgadzam się z Tobą. Szpinak i ser to jedno przepyszny duet:)

    OdpowiedzUsuń