wtorek, 11 stycznia 2011

Bezglutenowy Kisiel

Dzisiaj bardzo prosto i bardzo smacznie:). Zastanawiam się jak to jest możliwe, że większość osób woli kupić kisiel w paczce niż przygotować go samemu. Składniki zazwyczaj mamy w domu a jego przygotowanie zajmuje tyle samo czasu co przygotowanie tego smakołyku z dodatakami konserwantów.
Domowy kisiel składa się z minimum trzech składników. Są to: sok, mąka ziemniaczana i własna fantazja:)
Mąka ziemniaczana jest genialnym wynalazkiem a do tego bezglutenowym. Otrzymuje się ją w wyniku mechanicznego oddzielenia ziarenek skrobi od pozostałych części ziemniaka, a następnie przez jej wypłukanie, oczyszczenie, wysuszenie oraz odsianie. Podczas produkcji mąki ziemniaczanej z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że "brzydko pachnie". Z mąką ziemniaczaną jest tak samo jak w przypadku każdej innej mąki im mniej jest ona zmielona, mniej przetworzona tym więcej zawiera witamin i związków mineralnych. Mąka ziemniaczana jest bogata między innymi w białka i fosfor. 
A teraz wracam do naszego przepisu. Jest on tak prosty, że nawet 4 latka potrafi zrobić domowy kisiel (oczywiście bez mieszania w gorącym soku;) ).



Składniki:
  • 2 szkl. soku,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • owoce. 

Wykonanie:
 1,5 szklanki dowolnego soku owocowego podgrzać w garnku. Pozostałą część soku połączyć z mąką ziemniaczaną. Gdy sok zacznie wrzeć ściągnąć go z ognia i wlać mieszaninę soku i mąki. Cały czas mieszać przez ok 40sekund. Na koniec wrzucić owoce i przełożyć kisiel do miseczek/kubków.
Ja korzystałam z soków produkcji mamusi:) Natomiast można spokojnie użyć rozcieńczonego syropu owocowego lub dowolnego soku z kartonika.
Jeżeli korzystacie z mrożonych owoców to proponuję je wcześniej trochę rozmrozić.

Smacznego:)

3 komentarze: