czwartek, 30 grudnia 2010

Bezglutenowe Ciasteczka Z Gryki

Dzisiaj ponownie bezglutenowo. Przygotowałam ciasteczka z krupiczki gryczanej. Krupiczka jest idealna nie tylko dla osób będących na diecie bezglutenowej. Zarówno kasza gryczana, kasza krakowska jak i krupiczka gryczana są zalecane osobom, które mają problemy z żylakami gdyż zawiera  ona dużo rutyny. Ciastka przygotowane na bazie krupiczki gryczanej są bogate w wiele związków mineralnych takich jak żelazo, wapń, potas, fosfor i miedź oraz witaminy: PP oraz witaminy z grupy B. Jest to słodycz, która zapewni wiele energii na długie godziny. 
Do zrobienia tej potrawy zainspirowała mnie Dorotus. Oryginalny przepis można znaleźć na stronie moich wypieków.



Składniki:
  • 225 g krupiczki gryczanej,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli,
  • 25 g suszonej żurawiny, drobno posiekanej,
  • 2 łyżki kandyzowanego ananasa,
  • 1 łyżka masła rozpuszczonego,
  • 150 ml wody.
Wykonanie:
W misce połączyć ze sobą krupiczkę gryczaną, sodę, sól, żurawinę oraz kandyzowany ananas. Dodać do suchych składników wodę oraz masło. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie formować w rękach kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed wsadzeniem do piekarnika ciastka spłaszczyć.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180st C przez ok 10 minut.
Studzić na kratce. 


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ciasteczka z gryki! Brzmi świetnie! Ja robiłąm kilka razy słodkie keksiki z płątkami gryczanymi i byly świetne, więc zapisuję i te ciacha :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie udało mi się znaleźć tego przepisu u Ciebie na blogu. Możesz skierować mnie w odpowiednie miejsce?:) A ciastka mam nadzieję, że i Tobie będą smakowały:)

    OdpowiedzUsuń