Zapomniany, bo dawno nie robiłam go w domu.
Przypomniała mi o nim koleżanka, której kiedyś przekazałam ten przepis.
Danie to powstało przypadkiem, gdy nie miałam za dużo produktów w lodówce a miałam ochotę na coś innego. Postanowiłam więc wymieszać prawie wszystko co miałam w lodówce.
Składniki:
- 2 cebule,
- 1 łyżka masła,
- 700g pieczarek,
- 4 piersi z kurczaka,
- mielone orzechy (ja użyłam laskowych),
- 10szt kiełbasek piastowskich (małe śląskie)-Uwaga! pytać producenta czy zawiera gluten!,
- makaron ryżowy nitki (najcieńsze jakie dostaniecie),
- 200-250ml jogurt naturalny,
- zioła (ja preferuję tymianek),
- ser pleśniowy (lub 1/2paczki suchej mieszanki sosu 4 sery),
- prażone migdały.
Wykonanie:
Drobno posiekane cebule zeszklić na maśle. Dodać do nich pokrojone pieczarki (ja pokroiłam w talarki, chociaż to w jaki sposób są pokrojone raczej nie ma znaczenia:) ) i dusić ok. 7-10minut.
W trakcie gdy cebula z pieczarkami będą się dusić pokroić w paski 4 piersi z kurczaka i
obtoczyć w mielonych orzechach (ja kupiłam już zmielone orzechy laskowe). Do pieczarek dorzucić
piersi i po ok. 3 minutach dodać kiełbaski piastowskie.
Gdy białko kurczaka będzie już ścięte (kurczak zrobi się biały) dodać jogurt naturalny tymianek i sól do smaku. Następnie dodać ser pleśniowy lazur lub mieszankę sosu 4 serów. Pod koniec duszenia dołożyć makaron ryżowy nitki i poczekać aż zmięknie. Podałam to danie z brokułami i posypałam prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Wczoraj przygotowywałam tę potrawę kolejny raz. Jest przepyszna i łatwo się ją robi. Polecam!
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne i polecam się na przyszłość:)
OdpowiedzUsuń