środa, 11 sierpnia 2010

Bezglutenowy Zapomniany Kurczak

Zapomniany, bo dawno nie robiłam go w domu.
Przypomniała mi o nim koleżanka, której kiedyś przekazałam ten przepis.
Danie to powstało przypadkiem, gdy nie miałam za dużo produktów w lodówce a miałam ochotę na coś innego. Postanowiłam więc wymieszać prawie wszystko co miałam w lodówce.


Składniki:
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka masła,
  • 700g pieczarek,
  • 4 piersi z kurczaka,
  • mielone orzechy (ja użyłam laskowych),
  • 10szt kiełbasek piastowskich (małe śląskie)-Uwaga! pytać producenta czy zawiera gluten!,
  • makaron ryżowy nitki (najcieńsze jakie dostaniecie),
  • 200-250ml jogurt naturalny,
  • zioła (ja preferuję tymianek),
  • ser pleśniowy (lub 1/2paczki suchej mieszanki sosu 4 sery),
  • prażone migdały.

Wykonanie:
Drobno posiekane cebule zeszklić na maśle. Dodać do nich pokrojone pieczarki (ja pokroiłam w  talarki, chociaż to w jaki sposób są pokrojone raczej nie ma znaczenia:) ) i dusić ok. 7-10minut.
W trakcie gdy cebula z pieczarkami będą się dusić pokroić w paski 4 piersi z kurczaka i
obtoczyć w mielonych orzechach (ja kupiłam już zmielone orzechy laskowe). Do pieczarek dorzucić
piersi i po ok. 3 minutach dodać kiełbaski piastowskie.
Gdy białko kurczaka będzie już ścięte (kurczak zrobi się biały) dodać jogurt naturalny tymianek i sól do smaku. Następnie dodać ser pleśniowy lazur lub mieszankę sosu 4 serów. Pod koniec duszenia dołożyć makaron ryżowy nitki i poczekać aż zmięknie. Podałam to danie z brokułami i posypałam prażonymi płatkami migdałów.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wczoraj przygotowywałam tę potrawę kolejny raz. Jest przepyszna i łatwo się ją robi. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki serdeczne i polecam się na przyszłość:)

    OdpowiedzUsuń