czwartek, 12 sierpnia 2010

Odrywany Chlebek - UWAGA GLUTEN!

Przepis zapewne jest znany wielu osobom. Robiłam go na podstawie przepisu dorotus. Często zaglądam na jej bloga i kucharzę:) Bardzo lubię ciasto drożdżowe. Chyba bardziej lubię je robić niż jeść. Gniecenie ciasta drożdżowego to sama przyjemność. A i dzieci mają dobrą zabawę:)
Gdy robię ten chlebek to zawsze zostaje mi ciasto, z którego robię zawijane drożdżówki z domowymi powidłami. Tak przygotowane drożdżówki zjadają największe niejadki:)
Zdjęcia były robione parę lat temu, więc i jakość nie za dobra. Nie zmienia to jednak faktu, że chlebek ten jest bardzo smaczny.

Składniki:
  • 1 kg mąki (i dodatkowo 2 szklanki w zapasie do podsypywania i wyrabiania)
  • 3 duże jajka i 1 żółtko do posmarowania
  • 3 łyżki octu winnego 6% lub 2 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 125 g masła
  • 40 g świeżych drożdży 


 Wykonanie: 

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Do roztrzepanych jajek, dodać sól, mleko, cukier, oraz olej. Powoli wsypywać mąkę (najlepiej wcześniej przesianą), ocet i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką (ja zawsze podsypuję ok 0,5kg). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk.
Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by urosło (około godziny czasu). Kiedy ciasto podwoi objętość podzielić je na 4 kulki i dodatkowo, każdą z 4 kulek na kolejne 4. Powstanie 16 kulek ciasta.Teraz moment wymagający najwięcej czasu jak pisze dorotus, ale jak dla mnie to i najprzyjemniejszy:).
Rozwałkować 4 kulki na placki cienkie jak naleśniki, równej wielkości, podsypując maką, by się nie kleiły do stołu. Każdy placek posmarować roztopionym masłem. Złożyć 4 placki razem i zwinąć w rulonik.Trochę rozciągnąć rulonik wzdłuż. To samo zrobić z pozostałymi kulkami ciasta. Powinniśmy otrzymać 4 ruloniki - każdy składa się z 4 rozwałkowanych placków posmarowanych masłem. Ruloniki należy pociąć w trójkąciki. Z końcówek ruloników zrobić małe kulki.Formę posmarować masłem, oprószyć bułka tartą, układać trójkąty ostrą częścią do środka. Małe kulki ułożyć na samym środku. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Ciasto posmarować żółtkiem, posypać ziarnem.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka.

2 komentarze:

  1. wspaniale wyrósł! z chęcią zjadłabym kawałek!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam, chętnie się podzielę:)

    OdpowiedzUsuń