sobota, 21 sierpnia 2010

Bezglutenowa Musaka

Można  bardzo uogólnić i porównać to danie do polskich zapiekanek mięsno warzywnych.
Potrawa ta jest najbardziej popularna na Bałkanach natomiast wywodzi się z Turcji. Popularna jest nie tylko w kuchni greckiej ale także w kuchni bułgarskiej czy serbskiej. To właśnie w Serbii wśród miłośników serbskich smakoszy wywołuje ona wiele emocji. Jedni uważają, że w oryginalnej wersji nie powinno być bakłażanów inni, że ziemniaków. Co do jednego są pewni. Musaka to połączenie mielonej lub drobno siekanej jagnięciny i sosu pomidorowego. Ja Wam przedstawiam polską wersję musaki. Połączenie mięsa mielonego drobiowego z ziemniakami, podsmażonym bakłażanem, świeżymi pomidorami otulone w sosie pomidorowym i zmodyfikowanym sosie beszamelowym. Przepis znaleziony w książce "Kuchnia Bułgarska" z kolekcji gazety Rzeczpospolita skąd czerpałam inspiracje. Jeszcze jedna ciekawostka. Wiecie, że w Bułgarii bakłażan nazywany jest niebieskim pomidorem?:)


Przed wsadzeniem do piekarnika
Tuż przed zjedzeniem

 Spis produktów:
  • 1kg mięsa drobiowego mielonego,
  • 600g ziemniaków pokrojonych w kostkę,
  • olej do smażenia,
  • 3 duże cebule pokrojone w kostkę,
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego rozcieńczonego w jednej szklance wody,
  • 3 drobno pokrojone pomidory,
  • 3 pomidory pokrojone w plastry,
  • 2 małe bakłażany,
  • pieprz i sól do smaku.

Na sos:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki startego żółtego sera.
  •  
Wykonanie:
Podsmażyć cebulę, dodać koncentrat pomidorowy, mięso, drobno pokrojone pomidory. Dusić ok 10 min. na wolnym ogniu pod przykryciem. Kolejne 5 min. dusić bez przykrycia (do odparowania wody). Dodać ziemniaki i doprawić solą i pieprzem i dusić tak długo aż zmiękną ziemniaki.
W tym czasie na patelni podsmażyć pokrojone w plastry bakłażany i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć masę mięsno-warzywną i ułożyć na niej na przemian podsmażone bakłażany i pokrojone w plastry pomidory.
Mąkę zrumienić na suchej patelni , dodać mleko i jajko. Mieszać na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec mieszania (ok pół minuty) dodać starty ser żółty i polać tak przygotowanym sosem masę mięsno-warzywną.
Tak przygotowaną musakę wsadzić do piekarnika na ok 45 minut do nagrzanego piekarnika do 180 st. C.
POLECAM!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz