Składniki:
- 6 polędwiczek z kurczaka,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki mielonego cynamonu,
- 3 łyżki oleju,
- 1/2 szkl. wody,
- pół opakowania mrożonej fasoli szparagowej,
- 8 łyżek prażonych płatków migdałów*,
- posiekany koperek.
Wykonanie:
Polędwiczki natrzeć sosem sojowym i cynamonem. Tak przygotowane polędwiczki włożyć do miski, przykryć folią i marynować przez ok 6 godzin (można też pominąć marynowanie i od razu smażyć). Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć polędwiczki. Smażyć tak długo aż mięso będzie białe. Następnie podlać wodą i dodać fasolkę szparagową. Dusić na średnim ogniu przez do czasu aż fasolka będzie dobra.
Wyjąć polędwiczki i posypać prażonymi migdałami oraz koperkiem wedle uznania.
Smacznego!:)
* by uprażyć płatki migdałów należy wysypać je na rozgrzaną SUCHĄ patelnię. Stale mieszając czekać aż się zrumienią. Po zrumienieniu wysypać na półmisek:).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz