wtorek, 3 maja 2011

Bezglutenowe Polędwiczki W Cynamonie

Chciałam dodać trochę świeżości do kuchni więc wykorzystałam cynamon w mięsie. Jak bardzo lubię cynamon tak jednak nie do końca mi on pasuje w mięsie:) Nie mniej kurczak był wilgotny i kruchy:)

Składniki:
  • 6 polędwiczek z kurczaka,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki mielonego cynamonu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 szkl. wody,
  • pół opakowania mrożonej fasoli szparagowej,
  • 8 łyżek prażonych płatków migdałów*,
  • posiekany koperek.

Wykonanie:
Polędwiczki natrzeć sosem sojowym i cynamonem. Tak przygotowane polędwiczki włożyć do miski, przykryć folią i marynować przez ok 6 godzin (można też pominąć marynowanie i od razu smażyć). Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć polędwiczki. Smażyć tak długo aż mięso będzie białe. Następnie podlać wodą i dodać fasolkę szparagową. Dusić na średnim ogniu przez do czasu aż fasolka będzie dobra.
Wyjąć polędwiczki i posypać prażonymi migdałami oraz koperkiem wedle uznania.

Smacznego!:)

* by uprażyć płatki migdałów należy wysypać je na rozgrzaną SUCHĄ patelnię. Stale mieszając czekać aż się zrumienią. Po zrumienieniu wysypać na półmisek:).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz