piątek, 6 maja 2011

Bezglutenowa Babka Piaskowa

Jest to kolejny genialny przepis na ciasto bezglutenowe, które można wykonać z składników ogólnie dostępnych. Babka jest faktycznie piaskowa:) tzn. kruszy się:) W przyszłości na pewno spróbuję zrobić na bazie tego przepisu muffiny nadziewane masą czekoladową:)


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 4 jaja,
  • 25 dag margaryny,
  • szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz i bułka tarta do formy.
Wykonanie:
Całe jaja ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem.
Wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do
formy* i piec w temp. 180*C ok. 30 minut.

* piekłam w małej keksówce i tortownicy o średnicy 20cm.
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz