Przepis na te mielone jest jedną z alternatyw na wykorzystanie resztek w lodówce. Tym razem została mi zupa z soczewicy, którą wykorzystałam jako bazę do wykonania super aromatycznego sosu. Myślę, że jest to dobry sposób na nie marnowanie jedzenia a w dodatku urozmaicenie codziennego jadłospisu:)
Składniki:
- 500g mięsa mielonego,
- 200g surowego boczku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 oliwek,
- sól do smaku,
- olej do smażenia,
- zupa z soczewicy.
boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi dodać posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili smażenia dodać pokrojone oliwki. Powstałe mięso gdy ostygnie wymieszać z mięsem mielonym i solą. Z gotowego mięsa uformować klopsy i smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy białko w mięsie się zetnie zalać całość zupą z soczewicy i dusić pod przykryciem do całkowitego odparowania wody.
Smacznego!
o jaki fajny pomysł z tym wykorzystaniem zupki jako sosiku;)
OdpowiedzUsuń