sobota, 7 maja 2011

Bezglutenowe Mielone Z Oliwkami I Boczkiem

Przepis na te mielone jest jedną z alternatyw na wykorzystanie resztek w lodówce. Tym razem została mi zupa z soczewicy, którą wykorzystałam jako bazę do wykonania super aromatycznego sosu. Myślę, że jest to dobry sposób na nie marnowanie jedzenia a w dodatku urozmaicenie codziennego jadłospisu:)



Składniki:
  • 500g mięsa mielonego,
  • 200g surowego boczku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 oliwek,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia,
  • zupa z soczewicy.
Wykonanie:
boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi dodać posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili smażenia dodać pokrojone oliwki. Powstałe mięso gdy ostygnie wymieszać z mięsem mielonym i solą. Z gotowego mięsa uformować klopsy i smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy białko w mięsie się zetnie zalać całość zupą z soczewicy i dusić pod przykryciem do całkowitego odparowania wody.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. o jaki fajny pomysł z tym wykorzystaniem zupki jako sosiku;)

    OdpowiedzUsuń