czwartek, 5 maja 2011

Bezglutenowa Żeberka z Słodkim Sosem

Przepis widziałam w telewizji (tutaj oryginał). Były to moje pierwsze żeberka, jakie robiłam w życiu. Są rewelacyjnie przyprawione i idealne do obgryzania:). Niestety zdjęcia sosu nie mam, nie zdążyłam zrobić ale powiedzieć mogę tyle, że sprawdził się jako zamiennik ketchupu do frytek. Przepis godny polecenia i na pewno do powtórzenia.
Składniki:
  • Żeberka wieprzowe – ok. 320 gr.
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • Liście laurowe
  • Majeranek
  • Ziele angielskie
  • Papryka ostra i słodka w proszku
  • Oliwa z oliwek
Wykonanie:
Przygotowanie żeberek:
Żeberka przecinamy wzdłuż kostek i nacieramy z obu stron papryką ostrą i słodką w proszku. Nacieramy majerankiem i szczyptą soli. Pokrojone w talarki 3 ząbki czosnku układamy z jednej strony żeberek wraz z kilkoma listkami laurowymi. Czosnek i liście laurowe skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane mięso marynujemy 24 godziny. Po tym czasie zdejmujemy z żeberek liście laurowe i czosnek i pieczemy pod folią aluminiową w temp. 160 stopni przez ok. 50 minut.
Przygotowanie sosu:
3 ząbki czosnku i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną w garnku oliwę najpierw cebulę, a po około 1 minucie- pokrojony czosnek. Dorzucamy do garnka 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i czekamy, aż cebula zarumieni się na złoto. Dodajemy ok. 5 łyżek powideł śliwkowych i całość mieszamy. Dorzucamy pół pokrojonego bez ziaren chilli i 2-3 łyżki ketchupu. Mieszamy i dodajemy 2 łyżki musztardy oraz ok. 1 ½ łyżki miodu. Całość powinna gotować się na wolnym ogniu ok. 10 minut.

1 komentarz:

  1. żeberka to chyba najbardziej lubię właśnie tak na słodko :)

    OdpowiedzUsuń