środa, 29 grudnia 2010

Bezglutenowe Hamburgery

Dzisiaj polecam hamburgery bezglutenowe:) Myślałam, że jest to nie możliwe by zrobić takie smakołyki. Szczęśliwie jednak myliłam się:). Za przepis dziękuję Pauli. Oryginalne wydanie możecie znaleźć na blogu Pauli tutaj. Z racji konieczności przygotowania dania bezglutenowego wprowadziłam kilka modyfikacji do przepisu. W przyszłości spróbuję zrobić chlebek na mieszance mąki kukurydzianek i ziemniaczanej. Chętnie wysłucham opinii osób, które mają większe doświadczenie w gotowaniu bezglutenowym:) Może dostanę kilka wskazówek jak można robić wypieki na mąkach bezglutenowych:)

Składniki:
Chlebek:
  • 250g mąki pszennej bezglutenowej (chociaż najlepsza jest mąka mix f. balviten "Piekarz") ,
  • 14g drożdży instant,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 120ml letniej wody.

Dodatki:
  • Mięso mielone z tego przepisu
warzywa:
  • pomidor obrany ze skórki w plasterkach,
  • ogórek kiszony w plasterkach,
  • papryka czerwona,
  • czerwona cebula.
Przepis na sos czosnkowy można znaleźć tutaj.

Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki w jednym naczyniu (można mikserem-łatwiej się miesza mąkę b.g.). Odstawić na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować "okrągły chlebek". Chlebki piec w temp 220st C przez ok 5-7 minut. Ciasto wyciągnąć, przeciąć go w poprzek i wypełnić mięsem, sosem czosnkowym oraz warzywami. 
Sos czosnkowy zmodyfikowałam dodając do niego 2 łyżki musztardy.

Polecam gorąco. Dla tych, którzy mogą jeść mąkę pszenną polecam jeszcze raz oryginalny przepis skąd czerpałam inspiracje:)

6 komentarzy:

  1. jakie one są "naładowane" smakołykami;
    )

    OdpowiedzUsuń
  2. znacie jakies sosy czosnkowe bezglutenowe ? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jasne:)
    Ja zawsze sos czosnkowy robię z jogurtu naturalnego (można zrobić z majonezem - 2/3 obj. jogurtu i 1/3obj. majonezu, do tego dodaję czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz. Mieszam i gotowe:) Można także dodać zieleninę.
    Szczegóły są tutaj:http://kucharzenie-guli.blogspot.com/2010/08/cukinia-w-sosie-jogurtowym.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się , że ktoś pomyślał o prowadzeniu bloga bezglutenowego ;-) Sama jestem bezglutenowcem, więc wiem , że trudne jest znalezienie przepisu prostego a zarazem tak pysznego ! Pozdrawiam Cię serdecznie i czekam na kolejne Twoje popisy kulinarne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:)
      Jeżeli masz jakieś uwagi to chętnie wysłucham:)

      Usuń