sobota, 20 listopada 2010

Inne Bezglutenowe Mielone

Jeszcze przed wakacjami byłam na diecie białkowej. Od tego czasu zostało mi wiele nawyków, wiele potraw mi bardzo zasmakowało. Jedną z nich są chude klopsiki. Moim zdaniem są one delikatniejsze i smaczniejsze od tradycyjnych mielonych ociekających tłuszczem. 

Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego drobiowego,
  • 0,5kg mięsa mielonego z wołowiny,
  • 2 duże jajka,
  • przyprawy wedle uznania.
Wykonanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać (ok 10-15minut). Jeżeli chodzi o przyprawy to ja korzystałam głównie z majeranku, soli i curry.
Z tak przygotowanego mięsa zrobić kulki o średnicy ok 5cm i lekko je spłaszczyć. Rada: mięso mielone najlepiej lepić wcześniej zwilżonymi dłońmi w wodzie. Mięso się tak nie klei do rąk.
Gotowe kulki smażyć na minimalnej ilości oleju (lekko np. spryskać oliwą/olejem patelnię teflonową). By zachować soczystość mielonych ważne jest to by ich nie ponakłuwać w trakcie przewracania na patelni tylko je delikatnie obracać.
Gdy będą lekko brązowe zdjąć z patelni i podawać np. z gotowanymi warzywami.

Oczywiście można do mięsa dodać podsmażoną cebulę, świeżą pietruszkę, koperek i inne zioła:)

Polecam kiedyś spróbować zrobić inne, zdrowsze mielone:)

5 komentarzy:

  1. ja uwielbiam do mięska dodawać przyprawy, zawsze obowiązkowo mielony kminek;) choc nie każdy go lubi

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kminek, a nigdy nie myślałam o tym aby go dodać do mielonych. Super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mielone z dużą ilością przypraw to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia do mielonych dodaje zawsze natkę pietruszki :)Twoje wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dopiero jak o tym napisałaś to przypomniało mi się, że moja mama także dodaje pietruszkę:) A ja się zastanawiam co ona takiego daje, że są takie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń