Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 500g grzybów leśnych,
- 3 łyżki oliwy,
- 20g masła,
- 300g karkówki wieprzowej bez kości mielonej,
- 300g cielęciny mielonej,
- 3 pokrojone w kostkę szalotki,
- 3 jajka,
- sól, pieprz, zioła.
Wykonanie:
Grzyby drobno pokroić i podsmażyć na maśle i oliwie.
Wszystkie pozostałe składniki wymieszać i dodać grzyby (jedno jajko odłożyć na później). Mięso ugniatać przez kolejne 5-10minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180st C. Jeden płat ciasta położyć na opruszoną mąką blachę do pieczenie. Na ciasto wyłożyć mięso. Przykryć je drugim płatem ciasta i zawinąć brzegi. Delikatnie naciąć ciasto francuskie lub porobić w nim dziurki (np widelcem). Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Piec 20-25 min.
świetnie! przesmaczne danie!
OdpowiedzUsuńA grzyby z mięsem dodają tej potrawie niepowtarzalny aromat :)
OdpowiedzUsuń