czwartek, 2 grudnia 2010

Mięso Mielone W Cieście Francuskim - UWAGA GLUTEN!

Zdjęcie może nie powala na kolana, ale potrawa jak najbardziej tak:) Jest to prosta potrawa, smaczna i przede wszystkim SMACZNA:)



Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 500g grzybów leśnych,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 20g masła,
  • 300g karkówki wieprzowej bez kości mielonej,
  • 300g cielęciny mielonej,
  • 3 pokrojone w kostkę szalotki,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz, zioła.

Wykonanie:
Grzyby drobno pokroić i podsmażyć na maśle i oliwie.
Wszystkie pozostałe składniki wymieszać i dodać grzyby (jedno jajko odłożyć na później). Mięso ugniatać przez kolejne 5-10minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180st C.  Jeden płat ciasta położyć na opruszoną mąką blachę do pieczenie. Na ciasto wyłożyć mięso. Przykryć je drugim płatem ciasta i zawinąć brzegi. Delikatnie naciąć ciasto francuskie lub porobić w nim dziurki (np widelcem). Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Piec 20-25 min.



2 komentarze:

  1. świetnie! przesmaczne danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A grzyby z mięsem dodają tej potrawie niepowtarzalny aromat :)

    OdpowiedzUsuń