Etykiety

piątek, 19 listopada 2010

Bezglutenowe Caprese

Kuchni włoskiej ciąg dalszy. Przypominam niesamowicie prostą przekąskę ale także wyjątkowo smaczną.
Mozzarella, jeden z bardziej popularnych w Polsce serów włoskich. Jest koloru białego, elastyczny, w smaku bardzo łagodny. Ser miękki i niedojrzewający. Używa się go często do pizz oraz makaronów. Popularny jako jeden ze składników potrawy, którą dzisiaj prezentuję. Tak sobie myślę, że włosi mieli bardzo ciekawy pomysł na stworzenie wyjątkowo prostego i SWOJEGO dania. Piszę SWOJEGO ponieważ jest to danie, które prezentuje nie tylko to co mają dobrego Włochy ale także swoją flagę: zielona bazylia, śnieżnobiała mozzarella i czerwony pomidor.

Składniki:
  • 2 pomidory,
  • mozzarella,
  • świeża bazylia,
  • sól,
  • oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Pomidory najlepiej sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki (ja niestety źle czas sobie zorganizowałam i nie zdążyłam tego zrobić;-) ). Pokroić w plastry.
Mozzarelle pokroić w plastry.
Bazylię umyć, wysuszyć i posiekać.
Ułożyć plastry pomidorów i mozzarelli wg własnego uznania, ułożyć na nich bazylię, polać odrobiną oliwy oraz posolić.

6 komentarzy:

  1. Moja ulubiona przystawka. Zawsze jak mam mozarellę, nie moze obyc sie bez caprese. A twoje to faktycznie flaga. Bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie robiłam caprese - ale mam w lodówce wszystkie składniki, na parapecie trzy donice bazylii. i będzie pyszne i lekkie śniadanko;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba jest coś w tym w równaniu: proste=smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Caprese chyba zawsze jest bezglutenowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nietstey nie zawsze. Widziałam już mozzarellę, która może zawierać śladowe ilości glutenu

      Usuń