Kuchni włoskiej ciąg dalszy. Przypominam niesamowicie prostą przekąskę ale także wyjątkowo smaczną.
Mozzarella, jeden z bardziej popularnych w Polsce serów włoskich. Jest koloru białego, elastyczny, w smaku bardzo łagodny. Ser miękki i niedojrzewający. Używa się go często do pizz oraz makaronów. Popularny jako jeden ze składników potrawy, którą dzisiaj prezentuję. Tak sobie myślę, że włosi mieli bardzo ciekawy pomysł na stworzenie wyjątkowo prostego i SWOJEGO dania. Piszę SWOJEGO ponieważ jest to danie, które prezentuje nie tylko to co mają dobrego Włochy ale także swoją flagę: zielona bazylia, śnieżnobiała mozzarella i czerwony pomidor.
Składniki:
- 2 pomidory,
- mozzarella,
- świeża bazylia,
- sól,
- oliwa z oliwek.
Pomidory najlepiej sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki (ja niestety źle czas sobie zorganizowałam i nie zdążyłam tego zrobić;-) ). Pokroić w plastry.
Mozzarelle pokroić w plastry.
Bazylię umyć, wysuszyć i posiekać.
Ułożyć plastry pomidorów i mozzarelli wg własnego uznania, ułożyć na nich bazylię, polać odrobiną oliwy oraz posolić.
uwielbiam te smaki i kolory
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona przystawka. Zawsze jak mam mozarellę, nie moze obyc sie bez caprese. A twoje to faktycznie flaga. Bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam caprese - ale mam w lodówce wszystkie składniki, na parapecie trzy donice bazylii. i będzie pyszne i lekkie śniadanko;)
OdpowiedzUsuńChyba jest coś w tym w równaniu: proste=smaczne:)
OdpowiedzUsuńCaprese chyba zawsze jest bezglutenowe?
OdpowiedzUsuńNietstey nie zawsze. Widziałam już mozzarellę, która może zawierać śladowe ilości glutenu
Usuń