środa, 17 listopada 2010

Bezglutenowy Chrupiący Kurczak

Przepis ten odkryłam przypadkowo. Z racji problemów alergicznych starszej córki wyeliminowanie bułki tartej, która zawiera mąkę pszenną na rzecz mąki ziemniaczanej okazało się rewelacyjnym odkryciem. Mimo iż w chwili obecnej korzystam z niego z głównie z myślą o córce to robiąc tego kurczaka myślałam o pewnym wyjątkowym chłopcu:) Kurczak jest niesamowicie chrupiący. Niestety ma jedną wadę. Chrupiący jest jedynie przez krótki czas od wyjęcia go z tłuszczu (ok 30min.). Jeżeli ktoś zna przepis na wyjątkowo chrupiącego kurczaka, którego chrupkość można zachować także na wieczór to proszę o kontakt:)



Składniki:

Kurczak:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • sól, pieprz.
Warzywa:
  • mrożona mieszanka warzyw chińskich,
  • sos sojowy,
  • przyprawy orientalne do smaku (także może być kupna mieszanka).
Ryż:
  • 2 woreczki białego długoziarnistego ryżu,
  • szklanka bulionu,
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy,
  • woda do podlewania ryżu,
  • 2 łyżki oleju.
Wykonanie:

Ryż:
Rozgrzać na patelni olej i smażyć na nim ryż (najlepiej na patelni o jak największej średnicy). Gdy ryż zmieni kolor na biały zalać go mieszanką bulionu i kurkumy. Zamieszać i przykryć. Mieszając od czasu do czasu sprawdzać czy płyn całkowicie nie odparował. Jeżeli tak to dodać wody na wysokość ryżu i tak do czasu aż ryż napęcznieje i będzie miękki.

Warzywa:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić przyprawy i podsmażyć je przez ok 30s. Dodać mieszankę warzyw i sos sojowy. Smażyć do momentu gdy warzywa będą miękkie. W tym czasie można zacząć przygotowywać kurczaka.

Kurczak:
Z umytych piersi kurczaka usunąć nadmiar przerośniętego tłuszczu i pokroić je w ok 5cm długości paski. Posolić i popieprzyć wg uznania. Rozgrzać olej w patelni do głębokiego smażenia (jak na frytki). Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć w średnio wysokiej temperaturze na złoty kolor.

Smakowity kąsek głównie dla dzieci:) 
Ja jeszcze przed podaniem kurczaka na talerz/półmisek odsączam z niego nadmiar tłuszczu układając go na papierowym ręczniku.


3 komentarze:

  1. chrupiący kurczak, orientalne warzywka i cudownie słoneczny ryż- świetny obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny i apetyczny przepis, jednak przeraza mnie ilosc tluszczu.. kurczak na głebokim, ryż smażony, ważywa również,, troszke za dużo jak dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. warzywa* sorki

    OdpowiedzUsuń