Przepis ten odkryłam przypadkowo. Z racji problemów alergicznych starszej córki wyeliminowanie bułki tartej, która zawiera mąkę pszenną na rzecz mąki ziemniaczanej okazało się rewelacyjnym odkryciem. Mimo iż w chwili obecnej korzystam z niego z głównie z myślą o córce to robiąc tego kurczaka myślałam o pewnym wyjątkowym chłopcu:) Kurczak jest niesamowicie chrupiący. Niestety ma jedną wadę. Chrupiący jest jedynie przez krótki czas od wyjęcia go z tłuszczu (ok 30min.). Jeżeli ktoś zna przepis na wyjątkowo chrupiącego kurczaka, którego chrupkość można zachować także na wieczór to proszę o kontakt:)
Składniki:
Kurczak:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
- olej do głębokiego smażenia,
- sól, pieprz.
- mrożona mieszanka warzyw chińskich,
- sos sojowy,
- przyprawy orientalne do smaku (także może być kupna mieszanka).
- 2 woreczki białego długoziarnistego ryżu,
- szklanka bulionu,
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy,
- woda do podlewania ryżu,
- 2 łyżki oleju.
Ryż:
Rozgrzać na patelni olej i smażyć na nim ryż (najlepiej na patelni o jak największej średnicy). Gdy ryż zmieni kolor na biały zalać go mieszanką bulionu i kurkumy. Zamieszać i przykryć. Mieszając od czasu do czasu sprawdzać czy płyn całkowicie nie odparował. Jeżeli tak to dodać wody na wysokość ryżu i tak do czasu aż ryż napęcznieje i będzie miękki.
Warzywa:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić przyprawy i podsmażyć je przez ok 30s. Dodać mieszankę warzyw i sos sojowy. Smażyć do momentu gdy warzywa będą miękkie. W tym czasie można zacząć przygotowywać kurczaka.
Kurczak:
Z umytych piersi kurczaka usunąć nadmiar przerośniętego tłuszczu i pokroić je w ok 5cm długości paski. Posolić i popieprzyć wg uznania. Rozgrzać olej w patelni do głębokiego smażenia (jak na frytki). Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć w średnio wysokiej temperaturze na złoty kolor.
Smakowity kąsek głównie dla dzieci:)
Ja jeszcze przed podaniem kurczaka na talerz/półmisek odsączam z niego nadmiar tłuszczu układając go na papierowym ręczniku.
chrupiący kurczak, orientalne warzywka i cudownie słoneczny ryż- świetny obiadek;)
OdpowiedzUsuńfajny i apetyczny przepis, jednak przeraza mnie ilosc tluszczu.. kurczak na głebokim, ryż smażony, ważywa również,, troszke za dużo jak dla mnie:)
OdpowiedzUsuńwarzywa* sorki
OdpowiedzUsuń