piątek, 19 listopada 2010

Bezglutenowa Frittata Z Pieczarkami

Z okazji wizyty przyjaciół (choć także i rodziny:) ) nie mogło zabraknąć u nas stole jedzenia:). Tym razem przygotowałam wieczór włoski. Zaczęliśmy od przystawki: frittata i caprese, później mniej standardowo ale jakże pysznie mięso mielone z grzybami i z serem zapiekane w cieście francuskim a na koniec słodkie gruszkowo Serowe Tarty z Gruszkami.
Muszę się Wam przyznać, że uwielbiam jajka, pod każdą postacią. W tym przypadku połączenie jajek z serem. Jak dla mnie bajka:) W przepisie tym odpowiada mi także to, że można robić nieskończoną ilość wariacji tego przepisu:)


Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • 10 jaj,
  • sól,
  • 20g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 pieczarek,
  • 1 czerwona papryka.

Wykonanie:
Cebulę skrojoną w drobną kostkę podsmażyć na oleju i dodać połowę drobno posiekanej natki pietruszki. W misce roztrzepać jajka z serem, cebulą i odrobiną soli.
Całość wylać do naczynia żaroodpornego (ja użyłam formy do tarty) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200st. C i piec do momentu aż się jajka nie zetną (można to sprawdzić ruszając formą -ciasto nie powinno być płynne) lub metodą suchego patyczka.
W czasie gdy jajeczna mieszanka będzie w piekarniku podsmażyć na maśle czosnek, paprykę i grzyby, mieszając aż zmiękną. Dodać drugą połowę natki pietruszki.
Frittatę pokroić na 8 kawałków (można też i 16 jeżeli mają to być małe przekąski:) ). Na każdym trójkącie ułożyć  mieszankę z papryki i pieczarek.

2 komentarze:

  1. o jak fajnie i apetycznie wygląda. frittaty nie robiłam (większość przepisów to podpiec na patelni a potem hyc ją w piekarnik). na wykorzystanie naczynia żaroodpornego bym nie wpadła. do wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na prawdę polecam, tym bardziej, że można do jajek dodać np siekany szpinak:) Ważne jest to, że szybko się robi to danie:)

    OdpowiedzUsuń