piątek, 12 listopada 2010

Babka Tulipan - UWAGA GLUTEN!

Przepis na to ciasto miałam już od dawna od Babci męża. Przypomniała mi o nim dorotus.
Przepisy nie różnią się za bardzo. Ciasto jak dla mnie jest bardzo smaczne, nie za słodkie i lekko owocowe:)
Tym razem z jednej porcji wyszła mi babka z tortownicy o  średnicy 24cm (na zdjęciach) i babka z kominem. Zdjęć babki nie zdążyłam zrobić, ponieważ wyemigrowała jeszcze ciepła do pracy:)




Składniki:
  • 250 g masła, o temperaturze pokojowej,
  • 6 jajek,
  • 1 - 1,5 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 cukier wanilinowy (16 g),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego.
oraz
  • 1 kisiel cytrynowy,
  • 1 kisiel koloru różowego lub czerwonego lub można prościej - barwniki spożywcze,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 szklanki suchego maku.
Wykonanie:
Masło utrzeć w misie miksera do białości, dodawać 6 żółtek (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać, następnie cukier, cukier wanilinowy i utrzeć. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z ciastem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, szpatułką. Podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.
Formę o średnicy 23 cm z kominkiem wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności.
Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC (sprawdzić patyczkiem).
Smacznego :)

2 komentarze: