Etykiety

czwartek, 1 grudnia 2011

Bezglutenowe Raffaello

Natchniona weronika, natchnęłaś mnie na upieczenie tego niebiańskiego ciasta:)  Zdjęcia cista robiłam już pod koniec spotkania więc było ono już trochę "wymęczone" :) Ciasto jest słodkie, wiórki kokosowe wyborne a biszkopt puszysty. Biszkopt (ulubione ciasto moich dzieci) zrobiłam na podstawie własnego już wypróbowanego przepisu. Ciasto polecam szczególnie wszystkim łasuchom:)



Składniki:
Krem kokosowy: 700 ml mleka, 300 g wiórek kokosowych, 2 łyżki mąki bezglutenowej lub pszennej, 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej, 2- 3 łyżeczki cukru waniliowego, 150 g cukru, kostka miękkiego masła



Wykonanie:
Przygotować ciasto na biszkopt z tego przepisu. Podzielić ciasto na dwie części i piec dwa blaty ciasta.


Przygotowanie kremu:
z mleka odlej jedną szklankę (250 ml). Resztę zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mleka wymieszaj obydwa rodzaje mąki.
Do wrzącego w garnku mleka, wlej zimne. Mieszaj energicznie i zagotuj budyń. Gotowy zdejmij ognia, przelej do dużej, czystej miski i ostudź.
Masło utrzyj na jednolity krem. Stopniowo, ciągle ucierając dodawaj do niego trochę budyniu i wiórek kokosowych.
Gotowym kremem przełóż biszkopty. Wierzch posyp wiórkami i lekko dociśnij je dłonią do kremu.
Schładzaj w lodówce kilka godzin (najlepiej całą dobę).

Smacznego!

2 komentarze:

  1. poproszę kawałeczek ! Brakuje mi migdałów tylko!

    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! Następnym razem na pewno dodam migdały:)

    OdpowiedzUsuń