wtorek, 29 listopada 2011

Bezglutenowa Pizza

Było to moje pierwsze podejście w pieczeniu pizzy bezglutenowej. Dla ułatwienia w nadaniu kształtu pizzy ułożyłam ją w tortownicy o średnicy 23cm. Myślę,  że forma była za mała przez co ciasto za bardzo nam urosło.Ciasto byłoby lepsze gdybym zrobiła je z połowy porcji.  Na pewno wymagałoby to także krócej piec. Dostałam zlecenie od rodziny na pieczenie pizzy  co czwartek:)
Przepraszam za jakość zdjęcia, ale już dawno nie miałam aparatu w rękach.


 



Składniki:
  • 300g mąki mix bezglutenowy,
  • 250ml letniej wody,
  • paczka suchych drożdży (7g),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Wykonanie:
Wszystko wymieszać i trzymać w cieple przez ok 15 minut. Ułożyć na co ma się ochotę (u nas to była kiełbasa, ser żółty, sos pomidorowy, kukurydza i cebula) i do piekarnika na ok 15-20 min w temp. 200stC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz