czwartek, 22 grudnia 2011

Bezglutenowy Piernik

Poniżej przedstawiam Jegomość Smaczny Piernik Zakalec.
Na poważnie. Gdy robiłam za pierwszym razem to ciasto wyszło idealnie puszyste. Tak puszystego ciasta bezglutenowego jeszcze nie zrobiłam. Było tak smaczne, że zdjęcia się nie doczekało. Za drugim razem wyszedł zakalec. Równie smaczny aczkolwiek zawsze zakalec;) Winą obarczam zmianę dżemu. Za pierwszym razem dałam dżem porzeczkowy i powidła. Za drugim razem żurawinę. Myślę, że to mogło być przyczyną małego niepowodzenia.
Nie mniej nawet w formie zakalcowatej polecam:)

Przepis pochodzi z strony Tesco

Składniki:
  • 3 szklanki mąki bezglutenowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej (bez mąki pszennej),
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 słoik powideł śliwkowych,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich.
Wykonanie:
Wymieszać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę, orzechy włoskie. Dodać żółtka jaj, mleko, powidła, miód i olej. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z powstałą masą. Przełożyć do posmarowanych masłem dwóch foremek keksowych. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz