niedziela, 13 listopada 2011

Bezglutenowe Jabłka Pod Białkową Pierzyną

Pewnego dnia miał nadmiar białka. Obawiając się, że zmarnuję ten cenny produkt postanowiłam zrobić deser. Wszystko było delikatne i lekko słodkie. Idealny deser na zimne dni, bo jak się okazuje pieczone jabłka są najlepsze na ciepło. Miałam także nadzieję, że dzieci po takiej porcji białka przez dłuższą chwilę nie będą wołały kolejnego dania:) Szczęśliwie dla mnie tak też się stało:)

 

 

Składniki:
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 białka jaja kurzego,
  • ok 1/3szkl. cukru.
Wykonanie:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Podsmażyć je na patelni teflonowej, gdy zaczną robić się miękkie dodać miód i cynamon. Tak przygotowane jabłka wyłożyć do naczynia żaroodpornego i pokryć je ubitą na sztywno pianą z białek i cukru.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190stC aż białko zmieni kolor na złoto-brunatny.
Gotowe:)
Życzę smacznego!

1 komentarz:

  1. Dzień dobry! :)

    Super deserek, uwielbiam takie lekkie słodkości.

    Ja również prowadzę bloga kulinarnego... bezglutenowego! :) Zapraszam, zamieściłam tam już troszkę przepisów, może pomogę :)

    U mnie ostatnio coś bardzo podobnego jak u pani powyżej, tylko jeszcze na cieście: http://www.natchniona.pl/na-spokojne-swietowanie-wolnosci-szarlotka

    a ogólny link do bloga: www.natchniona.pl

    Życzę sukcesów w gotowaniu i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń