niedziela, 13 lutego 2011

Bezglutenowe Gotowane Pulpety

To jest jedno z tych dań, po których się chudnie:) Mięso przygotowałam w ten sam sposób co na Inne Mielone. Różnica polega na tym, że te są gotowane:) Można je zjadać same, można przygotować do nich różne sosy (mój ulubiony to koperkowy). Tym razem pokazuję same z dodatkiem ryżu i fasolki szparagowej.


Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego drobiowego,
  • 0,5kg mięsa mielonego z wołowiny,
  • 2 duże jajka,
  • przyprawy wedle uznania.
Wykonanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać (ok 10-15minut). Jeżeli chodzi o przyprawy to ja korzystałam głównie z majeranku, soli i curry.
Z tak przygotowanego mięsa zrobić kulki o średnicy ok 5cm.
Gotowe pulpety gotować w osolonej wodzie przez ok 20minut.

Oczywiście można do mięsa dodać podsmażoną cebulę, świeżą pietruszkę, koperek i inne zioła:)

Smacznego!

4 komentarze:

  1. jak wiosennie z tym koperkiem się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeju jak tu smacznie i zdrowo u Ciebie!
    będe tu zaglądać po bezglutenową wene(:

    OdpowiedzUsuń
  3. Paula, sama dobrze wiesz jak ważna jest zielenina w kuchni:)
    Panna Lola, dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak to wszystko wygląda lekko i zdrowo;) super

    OdpowiedzUsuń