To jest jedno z tych dań, po których się chudnie:) Mięso przygotowałam w ten sam sposób co na Inne Mielone. Różnica polega na tym, że te są gotowane:) Można je zjadać same, można przygotować do nich różne sosy (mój ulubiony to koperkowy). Tym razem pokazuję same z dodatkiem ryżu i fasolki szparagowej.
Składniki:
- 1kg mięsa mielonego drobiowego,
- 0,5kg mięsa mielonego z wołowiny,
- 2 duże jajka,
- przyprawy wedle uznania.
Wykonanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać (ok 10-15minut). Jeżeli chodzi o przyprawy to ja korzystałam głównie z majeranku, soli i curry.
Z tak przygotowanego mięsa zrobić kulki o średnicy ok 5cm.
Gotowe pulpety gotować w osolonej wodzie przez ok 20minut.
Oczywiście można do mięsa dodać podsmażoną cebulę, świeżą pietruszkę, koperek i inne zioła:)
Smacznego!
jak wiosennie z tym koperkiem się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńjeju jak tu smacznie i zdrowo u Ciebie!
OdpowiedzUsuńbęde tu zaglądać po bezglutenową wene(:
Paula, sama dobrze wiesz jak ważna jest zielenina w kuchni:)
OdpowiedzUsuńPanna Lola, dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej do siebie:)
jak to wszystko wygląda lekko i zdrowo;) super
OdpowiedzUsuń