Etykiety

niedziela, 20 lutego 2011

Bezglutenowy Tort Leśny

Dzisiaj trochę słodyczy. Już trochę czasu minęło od kiedy robiłam ten tort. Przygotowywałam go kilka razy. Wniosków także kilka. Najsmaczniejsze robione na mące bezglutenowej oraz w okrągłęj formie:) Ciasto jest delikatne, bita śmietana kremowa i puszysta a czekolada z wiśniami.... Lepiej sprawdzić samemu:) Warto przygotować ten tort wieczorem. Na południe jest idealny:)
Przepis oraz wykonanie cytuję po autorce Dorotus.


Składniki:
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
  • 150 g mąki (lub 150g mixu uniwersalnego bezglutenowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Wykonanie:
  • Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.
    Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty.
    Można również upiec osobno 3 blaty (ja tak zrobiłam), każdy blat piecze się około 12 minut i nie ma problemu z przekrojeniem ciasta na 3 równe części ;)
    Syrop do nasączenia blatów:
    • 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki)
    • 75 ml likieru wiśniowego
    Wymieszać.
    Masa wiśniowa:
    • 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 50 ml likieru wiśniowego
    • 700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.
    Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia.

    Ponadto:

    • około 750 ml - 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
    • 4 łyżki cukru pudru
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

    Wykonanie tortu:

    Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając nasączyć (ostatnie 50 ml).
    Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.
     

5 komentarzy:

  1. to był mój pierwszy tort jaki zrobiłam, ale z innego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paula to jest jeden z pierwszych:) Pycha:)
    asieja ważne, że też i smaczny:) a na żywo robi większe wrażenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka śmietana 30% jest bezglutenowa? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ze dopiero teraz odpowiadam.
      Tak jest. Np. Łowicka:) Przed chwilą sprawdziłam w lodówce:)
      Szczerze powiem, że najlepsza jest taka w kubeczku, to jest naturalna kremówka. Ma ona 30% i jest najlepsza z najlepszych. Nie jest UHTa

      Usuń