niedziela, 20 lutego 2011

Bezglutenowy Tort Leśny

Dzisiaj trochę słodyczy. Już trochę czasu minęło od kiedy robiłam ten tort. Przygotowywałam go kilka razy. Wniosków także kilka. Najsmaczniejsze robione na mące bezglutenowej oraz w okrągłęj formie:) Ciasto jest delikatne, bita śmietana kremowa i puszysta a czekolada z wiśniami.... Lepiej sprawdzić samemu:) Warto przygotować ten tort wieczorem. Na południe jest idealny:)
Przepis oraz wykonanie cytuję po autorce Dorotus.


Składniki:
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
  • 150 g mąki (lub 150g mixu uniwersalnego bezglutenowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Wykonanie:
  • Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.
    Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty.
    Można również upiec osobno 3 blaty (ja tak zrobiłam), każdy blat piecze się około 12 minut i nie ma problemu z przekrojeniem ciasta na 3 równe części ;)
    Syrop do nasączenia blatów:
    • 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki)
    • 75 ml likieru wiśniowego
    Wymieszać.
    Masa wiśniowa:
    • 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 50 ml likieru wiśniowego
    • 700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.
    Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia.

    Ponadto:

    • około 750 ml - 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
    • 4 łyżki cukru pudru
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

    Wykonanie tortu:

    Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając nasączyć (ostatnie 50 ml).
    Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.
     

5 komentarzy:

  1. to był mój pierwszy tort jaki zrobiłam, ale z innego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paula to jest jeden z pierwszych:) Pycha:)
    asieja ważne, że też i smaczny:) a na żywo robi większe wrażenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka śmietana 30% jest bezglutenowa? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ze dopiero teraz odpowiadam.
      Tak jest. Np. Łowicka:) Przed chwilą sprawdziłam w lodówce:)
      Szczerze powiem, że najlepsza jest taka w kubeczku, to jest naturalna kremówka. Ma ona 30% i jest najlepsza z najlepszych. Nie jest UHTa

      Usuń