Etykiety

czwartek, 22 grudnia 2011

Bezglutenowe Ciasto Makowo Waniliowe

Ciasto przygotowałam na własnej konfiturze pomarańczowej. Było ono przygotowane specjalnie na wigilię przedszkolną. Dla mnie jest ono idealne. Dużo maku, wanilia i pomarańcza. Moje prawie 5 letnie dziecko powiedziało po wigilii   przedszkolnej, że była to jedna z najlepszych rzeczy:) (Na pierwszym miejscu było przedstawienie Pań przedszkolanek i rola wilka w "Czerwonym Kapturku":) ).

 
 Przepis pochodzi od Dorotus z moich wypieków. Niżej podaję przepis już po zmianach:

Składniki:
Na blaty makowe:
  • 300 g maku,
  • 270 g drobnego cukru do wypieków,
  • 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno,
  • 3 łyżki kaszki kukurydzianej,
  • 2 łyżki bułki tartej b.g.,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia b.g.,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub do smaku).
Wieczór wcześniej mak opłukać, zalać wrzącą wodą do jego pokrycia, pozostawić na noc. Alternatywnie można mak zalać wodą, zagotować i gotować przez 20 minut. Ja gotowałam. Po tym czasie mak odcisnąć, zemleć dwukrotnie przez maszynkę.
Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać przepuszczony przez maszynkę mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia.
W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.
Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż  na 2 blaty.

Krem waniliowy:
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 175 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, wg smaku)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub nasionka z laski wanilii)

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder . W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego ubitą kremówkę, pastę waniliową, mieszając delikatnie szpatułką.
Ponadto:
  • 150 ml konfitury pomarańczowej
Wykonanie
Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Posmarować niezbyt grubą warstwą konfitury pomarańczowej. Na konfiturę wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem makowym,  posmarować konfiturą i przykryć kremem. Wierzch dowolnie udekorować.
Przed krojeniem, ciasto pozostawić w chłodzie na kilka godzin.

Smacznego :)


1 komentarz: